Света Архијерејска Литургија у част храмовне славе у Пироману

Епископ Исихије: Свети Тома исцељује неверје свих нас

Храм у селу Пироман код Обреновца великом молитвеном свечаношћу је обележио празник свог небеског покровитеља. Литургијским сабрањем је началствовао Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање архијерејског намесника посавског протонамесника Александра Вучаја и више свештенослужитеља, те молитвено присуство бројних верника, на челу са председником Општине Обреновац Милошем Станојевићем

Томинданска светковина у Пироману и ове године окупила је верни народ овог и околних села која припадају парохији при Храму Светог апостола Томе, једином у Епархији ваљевској који носи име ученика Господњег за кога се у народу каже „неверни Тома“. Међутим, апостоли су, будући различите личности, сви на свој начин служили Богу. Апостол Тома је имао „аналитички ум“, приближио је у литургијској беседи Владика Исихије личност Светог Томе расуђивању савременог човека. Хтео је да проникне у истину. Отуда је постављао питања Господу Христу попут оног: „Ко си ти?“ на које Спаситељ одговара:“Ја сам пут, истина и живот“ како апостолу Томи, тако и другим апостолима и свима нама до данашњих дана. Најважнији тренутак у житију Светог Томе, а несумњиво и један од најважнијих у новозаветној историји, јесте јављање Господа Христа осмог дана по васкрсењу, када се апостол Тома додиром Његових рана уверава да се васкрсење заиста и догодило. 

  • Апостол Тома у народу се назива „неверни Тома“. Али, то његово неверје је блажено неверје, оно које тражи веру, воли свога Господа и жели да Га упозна. Тражи доказ да би се утврдио и тиме он исцељује неверје свих нас, јер се у име свих нас увера у присутност Господњег васкрсења, показује да је Господ заиста васкрсао у телу и стајао испред апостола- објаснио је Владика Исихије личност Светог апостола Томе и његову улогу у спознаји Христа код свих нас, те преображају наших личности који води свеопштем васкрсењу. То је јако важно јер, указао је Владика Исихије, нама нема наде, ако Христос није васкрсао. 
  • Господ Христос свима нуди вечни живот у блаженству, а то можемо да примимо само ако се читавог живота на земљи трудимо као апостоли и у хиљадама и милионима избројани светитељи Божји од првог дана до данашњих дана и, ако Бог да, до краја света. Светитељи који су се уподобили Господу, својим животима у потпуности се предаали Њему и доживели највеће блаженство- да буду заједно са Богом већ у овом свету, а у будућем веку да узрастају, славе и живе у вечном блаженству- закључио је Владика Исихије, благосиљајући верни народ да молитве Светог апостола Томе буду свима на помоћ. 

Након Свете Литургије начињен је литијски опход и преломљен славски колач са свечарима. Прослава небеског заштитника пироманског храма заокружена је свечаном трпезом коју су овдашњи парохијани, предвођени парохом протонамесником Драганом Пантелићем, припремили за све госте.

Ј. Ј.