Представљање књиге о Светом Николају довело бројне Ваљевце у Покровску цркву

Радио „Источник“ Епархије ваљевске отпочео је прослављање славе у навечерје празника Живоносни Источник, у четвртак 28. априла, представљањем књиге „О Владици Николају. Изабрани текстови истакнутих поштовалаца о Светом Владици и његовом делу“, које је приредио почивши архимандрит Јован Радосављевић. Храм Покрова Пресвете Богородице био је мали да прими све оне који су желели да чују казивања протосинђела Германа, игумана манастира Рача и протопрезвитера Владана Симића, секретара Епархије бачке, који су са пуно љубави и поштовања говорили о раду архимандрита Јована, неретко названог и живом енциклопедијом или хроничарем свога времена. Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије је отварајући свечаност истакао да је архимандрит Јован несумњиво један од најпозванијих да сведочи о лику и делу Светог Николаја. Путем видео-бима један од најпознатијих драмских уметника данашњице – Ненад Јездић, читао је животопис архимандрита Јована, као и одломке из његове књиге, док су у музичком делу програма наступили Дечји црквени хор „Емануил“ под управом Вање Урошевић и фрулаш Марко Џамбасовић, с обзиром да се Свети Владика Николај није одвајао од двојнице и фруле. Присутнима се обратио и протонамесник Слободан Алексић, главни и одговорни уредник радија „Источник“, док је програм водио Марко Тодоровић.

„Ово је наставак сабрања из 2014. године када је на овом месту архимандрит Јован представљао компакт диск „Молитве на језеру“ Светог Владике Николаја“, рекао је на почетку представљања књиге „О Владици Николају“, уредник радија „Источник“ протонамесник Слободан Алексић, додајући да је пред публиком капитално дело. Архимандрит Јован је био исповедник, страдалник и богослов изванредног знања, савременик многих знаменитих личности, али и надахнуће и путоказ на њиховим боготражитељским путевима, на шта је подсетио у свом говору Епископ Исихије. „Крај њега су стасавали врсни теолози и учитељи Цркве“, додао је ваљевски архијереј, посебно помињући Епископа новосадског и бачког Иринеја, коме је архимандрит Јован више од пола века био духовни отац.

Протосинђел Герман, игуман манастира Рача, познавао је архимандрита Јована двадесет година и са њим је радио да многим књигама. Сведочи да су паралелно прикупљали грађу за седам-осам књига, те да тек у будућности треба да се виде величина, значај и корист оца Јована за Српску цркву. Носио је дух Светог Николаја и наследио у својој личности најлепше људске особине и зато је штета што није могао да проговори о свом делу јер је он до скоро био последњи живи савременик Светог Николаја. „Архимандрит Јован је свет човек јер није осуђивао“, закључио је отац Герман.

Да је отац Јован имао стално потребу да говори о Светом Николају, сведок је протопрезвитер Владан Симић, секретар Епархије бачке, који сматра да је књига настала како би се спречила погрешна тумачења и накарадне интерпретације које би бациле љагу на лик Светог Николаја. Зато мисли да дело архимандрита Јована треба да стоји уз Сабрана дела лелићког златоуста у свакој кућној библиотеци. Епархија бачка ће му се одужити легатом у оквиру своје библиотеке која ће побројати свих 46 књига колико је написао архимандрит Јован, као и његове личне ствари. Отац Јован је био дугогогодишњи исповедник свештенослужитељима Епархије бачке, али је посебно важан за Епископа Иринеја, јер је он „монах које је Владику (Иринеја) научио да се моли Богу и који га је привео Преподобном Јустину“.

Епархија ваљевска ће низом активности ове године обележити три јубилеја везана за Светог Николаја: 140 година од рођења, 65 година од упокојења и 30 година од преноса његових моштију из Либертивила у Лелић. Представљање књиге архимандрита Јована о Светом Владици Николају је почетак јубиларних активности којима се додаје и обележавање 400 година од фрескописа манастира Пустиња. Стога је Епископ Исихије даровао иконама Светог Јована Крститеља игумана Германа и свештеника Владана. Након представљања књиге у Парохијском дому Храма Покрова Пресвете Богородице приређена је трпеза љубави, а Света Архијерејска Литургија ће се поводом славе радија „Источник“ служити у петак 29. априла од 8 часова у Храму Покрова Пресвете Богородице.

Марина Марић