Осечанци завичајном хероју доделили једну од најлепших улица

У суботу 4. маја 2019. године навршило се двадесет година од херојске смрти пилота пуковника Миленка Павловића, команданта 204. ловачко – авијацијског пука. Тим поводом у Осечини, родном крају јунака који је дао живот за одбрану своје земље приређен је низ свечаности. Општина Осечина је обележавање „Дана сећања“ започела у петак у 18 часова, када је у холу Народне библиотеке отворена изложба литерарно – ликовних радова на тему „Миленко Павловић – пилот“, након чега је  Приштинско позориште одиграло представу „Женидба“.

У дану када је настрадао пилот Миленко Павловић, у 17.30 часова председник Општине Осечина Драган Алексић је отворио најлепшу варошку улицу која је понела име храброг пилота. Овом догађају, а потом и свечаној академији присуствовали су Његово Преосвештенство Епископ ваљевски господин Милутин, командант 204. ваздухопловне бригаде, бригадни генерал Жељко Билић, чланови породице погинулог пилота, као и многобројни припадници Војске Србије, чланови општинске управе и грађани Осечине. Током академије могле су се чути песме у част подгорског јунака, премијерно је приказан филм  „Повод“ о НАТО бомбардовању, након чега је наступио  хор Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“.

Трећег дана програм сећања на пилота наставља се у његовом родном Горњем Црниљеву.

Миленко Павловић рођен је 1959. године у Горњем Црниљеву. Основну школу завршио је у родном месту и Осечини. Вођен дечачком жељом да као војник служи својој земљи и народу, школовање наставља у Мостару, где завршава војну гимназију. Ваздухопловну академију је завршио у Задру. Командант 204. ловачко – авијацијског пука постао је 1998. године. Био је и остао један од најхрабријих и највољенијих српских пилота. Носилац је низа одликовања, међу којима су и Орден за храброст и Златна летачка значка. Епископ ваљевски Г. Милутин доделио му је постхумно Орден Светог Владике Николаја, највише епархијско признање. Као примери изузетне племенитости и храбрости, његов лик и дело поштовани су и ван граница Србије, а и инспирација су уметничким ствараоцима. Пуковник Миленко Павловић иза себе је оставио супругу Славицу и синове Срђана и Немању.

Слободан Андрић, вероучитељ

[supsystic-gallery id=811]