Величанствена Архијерејска Литургија у саборном храму на празник Преподобне мати Ангелине Српске

Одазовимо се с љубављу позиву Цркве Божје!

Посебан благослов изливен је на верни народ у Храму Васкрсења Христовог у Ваљеву на празник Преподобне Ангелине Српске, 12. августа/30. јула 2018. године, када су Свету Архијерејску Литургију служила чак четири епископа. Поред духовног оца овдашњег верног народа Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Милутина, молитвено сабрање предводили су Епископ британско – скандинавски Г. Доситеј и умировљене владике Георгије и Константин. Саслуживало је свештенство из више епархија, а појао Црквени хор „Хаџи Рувим“, са диригентом Милицом Степановић – Бабамилкић.

Поред снажне братске љубави, четворицу архијереја везује и то што су им архипастирске службе биле, а Владики Доситеју још увек јесте, везане за од матице удаљене олтаре. Епископ Милутин службовао је у Аустралији, док су Епископи Георгије и Константин годинама управљали епархијама у Канади и Немачкој. Такође, изузев Владике Константина, сви су ране ђачке године провели у монашкој школи манастира Острог.

  • Поред кивота Светог Василија Острошког учили смо богословске науке, а највише смо се учили духовности од великог чудотворца. Господ нас је послао у свет, у разне земље, а по Његовом благослову ево нас данас овде да заједнички одслужимо Литургију. Ја сам као епископ осетио јаку силу духовну. Кад је више епископа, снажније су и молитве и јаче радујемо анђеле и сав небески свет. Нека Бог да што више оваквих сусрета, а мојој браћи подари добро здравље, дуг живот и да нам увек у добру дођу – речи су којима је Епископ ваљевски Г. Милутин изразио радост због служења са браћом архијерејима. Такође, он је пренео окупљенима дивљење гостујућих архијереја према мноштву народа у Храму Васкрсења Христовог. Овде је народ добар и у великом броју долази у храмове и то је за епископа велика радост, истакао је Владика Милутин.

Беседу, надахнуту личношћу Преподобне мати Ангелине Српске коју прослављају сви православни, нарочито ми Срби, произнео је протонамесник Живојин Кнежевић.

  • Света мајка Ангелина, поред Свете Петке, је велика покровитељка српског народа. Ми данашњи Срби мало знамо о њој и њеној улози у животу нашег народа. Она је била и данас је ту за све који траже помоћ у Цркви Божјој, где је Господ оставио сва благодатна средства спасења. Како је Свети Отац Јустин говорио, све Свете тајне и све врлине налазе се у Цркви православној. Али, ми често заборавимо где да тражимо помоћ ту где за све има лека. Зато се трудимо да се одазовемо позиву звона да се саберемо у светом храму у нашем граду! Немојмо чекати да невоља буде оно што ће нас призвати, већ љубав Божја, којом је створио свет – рекао је протонамесник Живојин Кнежевић.

Сетимо се увек Свете Ангелине и свих српских светитеља, који коленопреклоно моле Творца и Спаситеља нашег да помогне свима. Није лако бити православан, али имамо њих у „небеској Србији“ да нас својим молитвама снаже и чувају, закључио је отац Живојин Кнежевић.

Приликом Литургије велики број деце примио је Свету тајну причешћа. Посебно интересантно видети била су честитања имендана девојчицама које носе име Ангелина, а којих је у саборном храму било неколико.

Ј. Ј.

[supsystic-gallery id=’531′]