Молитвена свечаност у част Живоносног Источника Мајке Божје- славе Радија Источник

Слава Информативне службе и Радија Источник Епархије ваљевске- Живоносни Источник, Источни петак, има посебну симболику јер су они за нас извор речи живе и речи Божје и труде се да буду сведоци и преносиоци Васкрсења Христовог, рекао је протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник други ваљевски, благосиљајући запослене у епархијском гласилу у дану њихове крсне славе

Светом Литургијом у част славе радија Источник у Храму Светог великомученика Георгија је началствовао протонамесник Дарко Ђурђевић, уз саслуживање архијерејских намесника тамнавског и посавског протојереја Небојше Миливојевића и протонамесника Александра Вучаја и више епархијских свештенослужитеља, те молитвено учешће запослених на челу са главним и одговорним уредником протонамесником Слободаном Алексићем, пријатеља радија и верника.

У литургијској проповеди, протонамесник Александар Вучај је појаснио данашњи јеванђељски одломак (Јн 2, 12- 22) у коме Господ Христос, из жалости разгневљен, опомиње трговце да од дома Божјег не праве дом трговине. На чуђење светине Његовој смелости да тако говори, Спаситељ каже да ће храм подићи за три дана. Наравно, указао је проповедник, не мисли се на храм од цигала, већ на храм Његовог васкрслог тела, које ће подарити живот вечни. Данашњи дан је обасјан светлошћу и у њему, у изливу светлости и благодати љубави Божје, излива нам се вода која је увек ту да буде уз светлост, рекао је отац Александар Вучај, предочивши смисао црквеног предања о извору светлости- дару живота, који нам увек треба

  • Бог, Који ствара свет из љубави и шаље Свог Јединородног Сина, то је извор нашег живота. Ваксрење Господа Исуса Христа јесте највидљивији израз те љубави коју смо од Бога добили. Бог се јавља у телу, умире на крсту и после три дана васкрсава, а све за свет и човека, јер је Бог Тај Који је први заволео човека. Господ Христос чини то што је најтеже. Он, Који је сушта светлост, улази у дубину и тмину ада да вечно засија Својом божанском светлошћу живота и љубави. То је извор нашег живота и немојмо да ова седмица светлости буде издвојени период у једној години, у поретку и протоку времена. Нека ова седмица светлости и све што је обасјано Васкрсењем Господа Христа буде сав наш живот- закључио је отац Александар Вучај.

Након Свете Литургије, свештеници су благосиљали славске дарове и преломили колач са запосленима у Радију Источник. Подсећања ради, ово епархијско гласило почело је свој рад 2008. године, по благослову блаженопочившег Епископа Милутина и до данас настоји да својим трудом и даровима шири реч Божју међу свима који желе да је послушају.

Ј. Ј.