Епископ Исихије у Недељу 37. по Духовима служио у Обреновцу

Литургијске поуке у сусрет Великом Часном посту

Када смо напојени Духом Светим, у другом човеку видимо икону Божју и тражимо љубав у дубини срца и душе његове, једна је од поука данашњег јеванђеља о царинику Закхеју (Лк 19, 1- 10) које је упутио протонамесник Александар Вучај, архијерејски намесник посавски, на Светој Архијерејској Литургији коју је у Храму Силаска Светог Духа на апостоле служио Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића и више свштенослужитеља, као и појање Хора свештеника и богослова под управом протонамесника Бранка Чолића 

Цариник Закхеј се пење на смокву, чини труд и напор да види Господа, што значи да он зна ко је дошао у њихов град. Христос препознаје труд, подвиг и дело Закхејево и каже да Му данас ваља да буде у његовом дому са његовом породицом. Заједница негодује, будући да је Закхеј, као старешина цариника, грешан човек јер је скупљао порез за Римску империју, а био је и малог раста. У овом јеванђељском догађају  видимо неуки народ који површним очима суди о једном човеку- по његовом друштвеном статусу и физичком изгледу, указао је протонамесник Александар Вучај. Христос објашњава светини да је и Закхеј син Авраамов. Он је Месија за све изгубљене. Ово јеванђеље нама данас говори о предрасудама, објаснио је беседник, истакавши да управо у Цркви треба да будемо људи који ће се лечити од њих и да наши закључци о другима не буду површни, наказни и лажни, јер сваки човек има срце и дубину, без обзира на професију којом се бави и целокупан животни контекст у ком се налази.

  •  Христос нам данас показује да је Он у дубини Закхејевог срца видео неизмерну веру. Видео је да је он јеврејин, који се нада, који ишчекује Царство Божје, долазак Месије и спасење света. И заиста би тако- Христос спаси и њега и његов дом. Нека наш живот у Цркви буде у потпуности испуњен Духом Светим и да знамо да кроз наш врлински живот, кроз подвиг, жртву и највише покајање задобијамо благодат Духа Светога, а онај који живи Духом Светим нема површне закључке о другим људима. Када смо напојени Духом Светим, у другом човеку видимо икону Божју и тражимо љубав у дубини срца и душе његове- поучио је отац Александар Вучај о смислу данашњег јеванђеља, својеврсног путоказа за живот у данашњем свету, испуњеном предрасудама, лажним и непровереним вестима о људима.  

На крају Литургије Владика Исихије је благословио верни народ, указавши да је ова недеља прва припремна за почетак Великог поста, те да наредних недеља следе јеванђеља о митару и фарисеју, блудном сину и страшном суду. 

  • Црква нас мудро и благовремено припрема за период Свете четрдесетнице, када се трудимо да дођемо у покајање, увидимо своја сагрешења као препреку љубави према Богу и ближњем и да се уз молитву и помоћ Божју мењамо уз пост- рекао је Владика Исихије. Попут Закхеја, јунака данашњег јеванђељског одломка, сви смо мали и нисмо у стању да видимо Бога, већ нам треба помоћ и да се потрудимо да Му потрчимо у сусрет. Закхеј је показао силну вољу да види Господа и Он га је призвао Себи, дошавши у његов дом, објаснио је ваљевски архипастир.
  • Потребна нам је жеља за Богом, жеља за светињом, жеља да се променимо. То је једино што је њега (Закхеја) издвајало од других и то је његова вредност. Све друго, наведено у јеванђељу, било је погубно за њега. Свако од нас има жељу за Богом, зато што смо створени по Његовом лику. Послушајмо ту жељу, немојмо да је занемаримо, већ одмах послушајмо! Онда ће та жеља да расте у нама- поручио је Владика Исихије својој духовној деци у саборној обреновачкој светињи.

Више верника, углавном најмлађих, примило је Свету тајну причешћа. 

Ј. Ј.