Манастир Ћелије прославио славу – Аранђеловдан

       Једна од најстаријих светиња у Епархији ваљевској, манастир Ћелије, прославио је у уторак 21. новембра 2023. године славу, Сабор Светог Архангела Михаила и осталих бестелесних сила – Аранђеловдан, литургијским сабрањем које је предводио протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник ваљевски први и вршилац дужности архијерејског намесника ваљевског другог. У архангелској беседи отац Дарко је истакао да су анђели били и остали весници љубави и доброте Божје.

     „Створивши овај свет, драга браћо и сестре, Господ је од њега учинио огледало своје лепоте“, истакао је отац Дарко, додајући да поред видљивог, постоји још лепши и бољи свет, а то је духовни свет, у којем анђели заузимају веома важно место. „Анђели су били и остали весници Божје љубави и Божје доброте. Они су наш узор и наш пример у животу“, рекао је беседник, подсећајући сабране да се уз анђеле пењемо до Небеског венца Божјег. „Особито монаси, односно манастири, највише личе на анђеле и није случајно што су многи, па и овај манастир посвећени ангелима“, нагласио је намесник ваљевски, који је потом посебну пажњу посветио односу анђела и Бога.  „Они су огњени и пламени у љубави према Богу, што је и позив нама да распалимо своју љубав према Спаситељу нашем“. Говорећи потом о палим ангелима, који су непресушан извор уметности, отац Дарко је рекао да многи људи мисле да нема демона, ђавола, али зло, итекако, постоји. Но, његов крај је известан. „Светитељи и анђели побеђују демоне, а на нама је да будемо на правој страни“, закључио је беседник.

    Оцу Дарку су саслуживали: умировљени протојереј-ставрофор Љубисав Аџић, протонамесник Саша Максимовић, јереј Душан Ђаковић, клирик Епархије рашко-призренске и ђакон Александар Панић. Ћелијске монахиње, предвођене игуманијом – мати Гликеријом, својим појањем су улепшале богослужење, а молитвено су се сабрали бројни верници.

Марина Марић