Торжествена литургијска прослава 150 година храма Покрова Пресвете Богородице у Лозници

На празник Покрова Пресвете Богорице, 14. октобра 2023. године, светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Пресвећени Епископ осечкопољски и барањски г. Херувим, уз саслужење Преосвећеног Епископа ваљевског г. Исихија, Преосвећеног Епископа шабачког г. Јеротеја, као и свештенства епархија шабачке, ваљевске и осечкопољске и барањске, торжествено је прослављено 150 година храма Покрова Пресвете Богородице у Лозници.

„Данашњим светим Јеванђељем Господ нас поучава шта су суштине врлинскога начина живота и како треба да се угађа Господу. Кроз ове две личности, Марту и Марију, видимо целокупни род људски, видимо целокупну историју спасења рода људскога и видимо да је много Марти, али да је много и Марија које желе да чују реч Божију и да се утеше из те непресушне ризнице живота вечнога. Кроз подвижнички начин живота су се многе Марте и Марије спасавале и проналазиле своју суштину у овом свету. Сви они који су трагали за Богом и били жедни речи Божије тражили су ту суштину и смисао живота. Тражили су да спознају да је једини начин живота и једини пут у овом свету Господ Исус Христос, Који се ради нас људи и ради нашег спасења Оваплотио, показао да је божански промисао о спасењу рода људскога искључиво утемељен на љубави, на бризи Бога о човеку и свету, а да је реч Јеванђеља суштина и срце које је међу нама да га разумемо, схватимо и применимо у нашем животу и да будемо онакви  као што се каже на крају овог Јеванђеља: Блажени су људи који слушају реч Божију и држе је“ – беседио је Владика Херувим.

Благодарећи Архијерејима Херувиму и Исихију, свештенству и верном народу на радости данашњег евхаристијског сабрања, Преосвећени Епископ Јеротеј је истакао:

„Пре 150 година наши преци подигли су овде у Лозници овај велелепни храм и нису жалили труда и зноја да га изграде најбоље што је могуће. Када је саграђен овај храм његов иконостас, тј. дуборез је сав био опточен златом. Они су то чинили као знак победе над ропством турским и захвалност Богу за слободу која нам је дата и Мајци Божијој која својим покровом закриљује овај народ од тада, па све до данас. Истовремено тај храм нису правили само за себе, него и за нас да бисмо и ми могли овде да се сакупљамо и потврђујемо јединство нашег народа које је изван сваких подела, сукоба и разлика. Још је Свети Сава у својој Беседи о правој вери показао и истакао да је темељ јединства српског народа православље, правоживље тј. живот у светој православној Цркви. То је оставио као аманет нашем народу да се држимо тога јединства, а када год се будемо држали тога јединства не треба да брине за будућност нашега народа. Ово је порука и за данашња времена и ево хвала Богу 150 година овај храм постоји на овом месту и сведочи љубав и веру наших предака, а истовремено нас све позива да се овде сабирамо и сведочимо јединство које је наш народ у тешким временима сведочио и успео да превазиђе све разлике и сукобе, схватајући да без јединства нема опстанка. Идимо њиховим путем, окупљајмо се у овом храму, сведочимо јединство у Цркви, Богу, причешћу –Телу и Крви Господњој. Тако ћемо схватити да све разлике међу нама нису тако велике, а да сличности и истоветности нас повезују, јер смо иконе Бога живога.“

На крају Литургије освештани су принесени славски дарови, а потом је уследила трпеза љубави за све присутне.

Извор: Епархија шабачка