Крстовдан и слава хришћанске заједнице у Покровској цркви

„Проведите живот у миру и тиховању“, протојереј-ставрофор Гроздан Симић

      У молитвеном присуству великог броја верника, од којих су  многи чланови или поштоваоци Православне народне хришћанске заједнице, у Храму Покрова Пресвете Богородице, у среду 27. септембра 2023. године, на празник Воздвижења Часног Крста – Крстовдан,  служена је Света Литургија поводом славе овог, најбројнијег братства у Епархији ваљевској. Светом службом Божјом началствовао је протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Епископа ваљевског г. Исихија. ПНХЗ предвођена протојерејем-ставрофором Милинком Јовићем, духовником братства, уприличила је после Свете Литургије трпезу љубави за госте, али и бројне сиромашне суграђане.

     Крстовданску беседу је изговорио умировљени протојереј-ставрофор Гроздан Симић, један од претходних духовника братства, који је подвукао да нас овај празник подсећа на нашу духовну обавезу према Господу. „Бог нас је и створио за живот вечни, а човек оптерећен гресима, а неисповеђен, много пута није свестан тог вечнога живота. Да би се човек исконски помолио, треба да исповеди своја сагрешења и да чистога срца и душе стане на молитву“, рекао је беседник, који је потом подсетио сабране на Господњу жртву, те стога, треба сопствени крст да носимо, без роптања. „Проведите живот у миру и тиховању“, поручио је верницима о. Гроздан.

      Познато је да је Свети Владика Николај Српски основао Православну народну хришћанску заједницу, како у Ваљеву, тако и шире, јер је знао да се само на такав начин може ујединити и окупити верујући народ. Многа братства су угашена, али ово у Ваљеву, по речима оца Гроздана, светли својим образом, живи и ради, спашавајући српски народ. Честитајући славу богомољцима, прота је пожелео да нам Крстовдан буде опомена свима нама, да будемо свесни свога чињења.

     Оцу Филипу су на Светој Литургији саслуживали протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник ваљевски први и в.д. архијерејског намесника ваљевског другог, отац Герасим, сабрат манастира Лелић, као и бројни свештенослужитељи, међу којима су били и духовници осталих братстава из Епархије. Појала је певница, а по Светој Литургији освештано је жито и преломљен славски колач. Потом је у Парохијском дому Покровске цркве уприличена трпеза љубави за госте, али и бројне сиромашне суграђане. Подсећамо, братство је основао Свети Владика Николај далеке 1927. године, и оно данас има бројне милосрдне активности, како у Епархији, тако и шире.

Марина Марић