Епископ Исихије осветио темеље музеја Светог Владике Николаја 

Подигавши у завичају храм посвећен небеском му покровитељу Светом Николају Мирликијском, Свети Владика Николај излио је темељ задужбинарства у родном Лелићу. По узору на њега, ми се трудимо да наставимо његово дело. „То је завет и жеља наших срца. Свесни смо потешкоћа на које можемо да наиђемо у вршењу речи јеванђељске и завета светитеља, али и уверени да благодат Божја помаже овом нашем делу“,речи су Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија,  духовног оца верног народа у Епархији ваљевској, изговорене приликом освећења темеља музеја- спомен дома Светог Владике Николаја у манастиру Лелић.

  • Чврсто смо уверени да сам Владика Николај благосиља наш труд, да помаже издашно и да нас благосиља. То се показало од почетка радова и показује се и сада. Ако Бог да, настављамо са зидањем и молимо се Богу да благослови овај подухват и мајсторе који ће да га изведу, а онима који ће користити овај дом да буде на духовно узрастање у свим погледима. Свети Владика Николај је показао у свом животу да се треба старати о народу Божјем и свима који живе у нашој заједници. Зато, овај дом треба да буде остварење његове речи и сведочанство да смо ми његови наследници (макар и недостојни) и да заједно служимо Богу- 

У чину освећења Владики Исихију саслуживали су његов заменик протонамесник Филип Јаковљевић, парох лелићки за време дочека моштију Владике Николаја протојереј- ставрофор Драган Алексић, старешина лелићке обитељи игуман Георгије и свештеник Дејан Трипковић. Част својим доласком указао је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић са сарадницима. 

Ј. Ј.