Света великомученица Марина- слава Општине Лајковац

У недељу 8. по Духовима – Светих Отаца првих шест Васељенских Сабора, у Храму Светог великомученика Димитрија у Лајковцу свечано је прослављена слава вароши  Света великомученица Марина.

Светом Литургијом началствовао је архијерејски намесник тамнавски протојереј Небојша Миливојевић, уз саслужење више епархијских свештенослужитеља. 

 У празничној беседи, отац Предраг Велимировић подсетио је све присутне на житије ове дивне светитељке и њено страдање за Христа.                                                               

     –  Данашњу проповед, драга  браћо и сестре, почећу са три речи: чудо,тајна и истина. У Светом  јеванђељу чули сте за  чудо  које је Христос учинио. Људи су били гладни, а Господ  све њих  са веома мало хране наситио. Ето чуда! Колико је та тајна велика, ми својим умом не можемо схватити. Великомученица Марина, коју наша варош слави, је за време свог кратког овоземаљског живота схватила да је истина само у Христу и са Христом. Нека наша вера бар буде део оне вере коју је имала великомученица Марина и знајте да ће ово човечанство и овај свет кренути путем љубави,мира и свему  оном што нас учи наша света Црква поручио је отац Предраг Велимировић.

Након Свете Евхаристије кренуло се у литију око цркве и  испред записа у порти  су умножене молитве за варош и верни народ, освећено жито и пререзан славски колач. 

Архијерејски намесник тамнавски прота Небојша Миливојевић је честитао славу Општини Лајковац, свим сабранима  и пренео благослов и поздраве Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Г.Исихија. Потом је за све присутне уследила трпеза љубави, коју је приредила Општина Лајковац као домаћин славе.

 

ђакон Никола Николић, вероучитељ