Ивањданска светковина у манастиру Јовања

Епископ Исихије: Свети Јован је предводник нашег спасења

Празник Рођења Светог Јована Претече традиционално је протекао у знаку велике молитвене свечаности у манастиру Јовања, чији је храм посвећен рођењу „највећег рођеног жене“. Свету Архијерејску Литургију је служио Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, више епархијских свештенослужитеља и протојереја Виталија Тарасјева, старешине Подворја Московске Патријаршије у Београду, чији је хор улепшао празнично богослужење

Како нас уче Свето писмо и Свето предање, Свети Јован Претеча био је тај који претходи Господу, приправља Њему пут позивом на покајање, чиме је означен почетак новозаветне историје. Тако и рођење Светог Јована Претече претходи рођењу Спаситеља. Он је, навео је у ивањданском слову Владика Исихије, толико изузетан светитељ да Црква прославља и његово рођење и друге догађаје из живота. Славу и част да им се прославља рођење имају само Господ Христос и Пресвета Богородица. Наиме, објаснио је он, од прародитељског сагрешења, Црква ниједно рођење не прославља, осим у љубави најближим Господу Христу, удостојених благодати Духа Светога пре свог рођења од најсветијих родитеља. Родитељи Светог Јована Претече- Праведни Захарија и Јелисавета живели су беспрекорно по заповестима Господњим. Немање порода су смирено подносили, иако се по старозаветном схватању благослов изједначавао са породом. Благовест о рођењу сина Јована стигла је од архангела Гаврила у годинама у којима су супружници престари за потомство.
Првосвештеник Захарија више није тражио порода, јер је то по људској природи немогуће, већ се молио за очишћење људског рода и спасење. Није могао да схвати да је управо то и добио у свом благословеном детету- Претечу Самог Спаситеља, који је требао да дође иза Јована и изврши домострој спасења- рекао је Владика Исихије.

Осврнувши се на догађаје који су претходили Рођењу Светог Јована Претече, Владика Исихије је указао да и само његово име, које значи „Божји благослов“, објашњава дат му пут у сведочењу Бога.
Његов (Светог Јована) цео живот је чудо- од рођења, преко одрастања у пустињи без родитеља и натприродног учења не само речи Божје, него и уопште било каквој речи и људском васпитању… У тридесетој години, према призиву Господњем, крштавао је на Јордану и припремао народ за долазак Спаситеља. Почео је проповед покајања, коју је наставио његов Господ и Спаситељ свих нас- Исус Христос. Свети Јован је изузетно вољен у нашем народу и огроман број наших домова означава један од његових празника као своју крсну славу. Он је предводник и нашег спасења- закључио је Владика Исихије и позвао своју духовну децу да се, молитвама Светог Јована, окупљају на Светим Литургијама и причешћују телом и крвљу Спаситеља.
Након Свете Литургије начињен је литијски опход и преломљен славски колач. Прослава је заокружена свечаном трпезом коју је јовањско братство припремило за све који су са разних страна дошли да са њима прославе Ивањдан. У име домаћина, старешина манастира Јовања архимандрит Михаило је изразио благодарје Владики Исихију што је предводиo литургијско сабрање у част небеског заштитника ове светиње. Овогодишњи домаћини славе били су Александар Ђерић и Мирослав Гавриловић, а колач за наредну годину је преузео Милош Тодоровић.

Ј. Ј.