Повратак моштију Светог Владике Николаја у манастир Лелић

Епископ Исихије: Добро дошао, Свети Владико!

Управо овим ускликом радости, након прочитане молитве крај кивота са његовим светим моштима, духовни отац верног народа Епархије ваљевске Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије упутио је добродошлицу Светом Владици Николају у његову задужбину манастир Лелић у име својих епархиота, које наткриљују молитве духовног дива са повленских гребена.

На дан празника Силаска Светог Духа на апостоле, након Свете Архијерејске Литургије, коју је у заветном Храму Светог Саве на Врачару служио Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије, уз саслуживање Владике Исихија и Епископа липљанског и војног Г. Доситеја, као и више свештенослужитеља, мошти Светог Владике Николаја испраћене су из Београда на начин на који су дочекане- достојанствено и у обиљу љубави, поштовања, вере и наде у милост Божју, која се заступништвом великог прегаоца у винограду Господњем излива на васцели људски род. Верни народ српске престонице дочекао је Светог Владику Николаја на претпразништво градске славе- Вазнесења Господњег, 24. маја 2023. године. Дана, који је у календару наше Свете Цркве посвећен Светој браћи Кирилу и Методију, просветитељима словенских народа. Симболично, управо оног дана у коме је пре тачно двадесет година Лелићког Златоуста, нововременог просветитеља, савест и глас вапијућег у српском роду смутних времена прошлог века Свети Архијерејски Сабор СПЦ прогласио за светитеља. Управо у Храму Светог Саве на Врачару, месту где је, након недавних трагичних догађаја, молитва Светог Владике Николаја била насушна потреба свих богочежњивих душа.  У непрегледној колони ходило је за њим у традиционалној Спасовданској литији више десетина хиљада Београђана, којима ће овогодишња градска светковина остати у најлепшој успомени. Десет дана након литије, крај кивота Светог Владике Николаја читане су молитве за спас српског народа на Косову и Метохији и очување светог српског тла у саставу Србије, за душе трагично страдалих у масакрима у врачарској осмолетки „Владислав Рибникар“ и Младеновцу, као и све вапијуће Господу за добра на земљи и блаженство у Царству небеском. Реч и дело Светог Владике Николаја били су нежна и снажна нит љубави, која је повезала сва срца можда и чвршће него што је то чинила за његовог живота на земљи, што су и наговештавали његови савременици и познаваоци његовог трудољубивог пастирског пута- да ће у годинама које долазе његов светитељски лик бити препознат боље него док је на земљи Богу служио. 

У дану у коме српски и православни род широм света прославља Силазак Светог Духа на апостоле, равноапостолни мисионар вратио се у манастир Лелић- свој дом, задужбину коју је даривао завичају заједно са својим родитељима Екатерином и Драгомиром. Допратио га је Владика Исихије, заједно са својим замеником протонамесником Филипом Јаковљевићем, а дочекали архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић, старешина ваљевског Саборног Храма Васкрсења Христовог протонамесник Драган Јаковљевић, братство манастира Лелић, на челу са игуманом Георгијем, као и бројни свештенослужитељи и верници из разних крајева Србије. Крај кивота у манастирском храму, који носи име његовог небеског покровитеља Светог Оца Николаја Мирликијског, прочитана му је молитва и сви присутни су му се поклонили, благодарећи Господу за сва добра која заступништвом Светог Владике Николаја данас дарује свим људима.

Ј. Ј.