Света Архијерејска Литургија у Саборном храму

Епископ Исихије: Господ Христос је све у Светој Литургији

Својим драговољним страдањем на крсту, а потом васкрсењем, Господ Христос омогућио је људском роду да више не робује греху. Четрдесет дана по овом славном догађају, учио је и опитно уверавао Своје ученике да је Он Тај, Који је васкрсао, да је личност, која је боравила са њима и коју су волели током земаљског Му живота у Јудеји и Галилеји. Појављивао се пред више људи на различитим местима. Другачији, јер је тада и у Својој људској природи био другачији, поучио је у проповеди Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије у Недељу Светих Отаца Првог Васељенског Сабора у Храму Васкрсења Христовог на Светој Архијерејској Литургији, коју је служио са овдашњим братством, уз појање певнице и Црквеног хора „Емануил“ под управом Вање Урошевић.

Објашњавајући обећање Господа Христа дато апостолима и свима нама који смо поверовали у Њега о послању Духа утешитеља, Владика Исихије је навео да је управо догађај Силаска Светог Духа означио смелост и неустрашивост апостола да крену у проповедање јеванђеља по целом свету. Данашње Свето јеванђеље (Јн 17, 1- 13) описује догађај пре страдања на крсту, обраћање Господа ученицима и то се зове Првосвештеничка молитва, јер Господ Христос јесте првосвештеник и стара се о Својој пастви, рекао је ваљевски архипастир.

  • Он (Господ Христос) је све у Светој Литургији и ми када је служимо, нико од нас свештеника и епископа не служи самовласно, већ смо само ту у име Христово, а једна једина свевасељенска Литургија одслужена је од Самог Господа Исуса Христа и то на Велики четвртак. Свака наша Литургија је само тајанствено прикључивање и саучествовање у тој ванвременској Светој Литургији- поучио је Владика Исихије.

Господ Христос је Себе прославио распећем, којим је људски род спасао од смрти, греха и ђавола. Он је објаснио ученицима да је живот вечни познање Бога Оца и Сина као Онога, Кога је Отац послао у свет. Данас славимо Свете Оце Васељенског Сабора, који су се борили против аријанске јереси, у којој се није  веровало да Господ Христос има божанску природу, већ да је створен, објаснио је Владика Исихије смисао данашњег празника.

  • Једино ако поверујемо у Оца као Бога, Сина као саприродног Њему и Духа Светога, Који исходи од Оца и Који је такође божанске природе, можемо да живимо на исправан начин и да примимо спасење. Само онај који исправно – православно верује може да прими Духа Светог на крштењу  и да заиста буде просветљен. Да његов живот буде живот будућег века, у мери у којој је то могуће. Имамо безброј сведока на небу, међу њима нашег великог Владику Николаја. Он објашњава познање Бога да је то живот вечни за нас овде. Познавши Њега, треба да живимо по том познању, да га продубљујемо читањем Светог јеванђеља, кроз делатну љубав и учешће на Светим Литургијама- поручио је Владика Исихије, благосиљајући своју духовну децу да се молитвама светитеља и Мајке Божје сви удостојимо познања вечног живота

Светој Литургији у Саборном храму присуствовао је велики број верника, од којих су многи, пре свега они најмлађи, приступили Светој тајни причешћа.

Ј. Ј.