Вазнесење Господње-Спасовдан слава храма и градска слава

Свечано прослављен Спасовдан у Убу, где је градским улицама прошла величанствена литија уз учешће великог броја верника

Празнично молитвено славље отпочело је у среду уочи празника празничним бденијем. Бденије је служио протонамесник Зоран Марковић, парох убски, уз саслуживање убског ђакона Марка Филиповића.

            Божанственом Литургијом отпочео је сам дан прославе Спасовдана у Убу. Евхаристијско сабрање предводио је протојереј Небојша Миливојевић, архијерејски намесник тамнавски, уз саслуживање јеромонаха Герасима, сабратa манастира Лелић, протојерејa-ставрофорa Митра Миловановића, парохa убског у пензији, протонамесника Зорана Марковића, пароха јабучког, Милана Васиљевића, пароха лајковачког, јереја Дејана Трипковића, пароха ваљевског, јереја Петка Влаховића, пароха врељанског, и ђакона Марка Филиповића.

            Верном народу празничном беседом обратио се отац Герасим, указавши да je Господ Исус Христос дошао у овај свет да испуни закон и пророке, а не да их укине рекавши: „Господ је преко апостола оставио нама смисао и стил живота, оставио нам је наду и веру у живот вечни. Оставио нам је преко јеванђелисте и апостола Јована шта треба да чекамо, пророчанство шта ће бити и када ће доћи, тј. који су знаци тих последњих времена. Оставио нам је тада пророчанство да овај свет није вечан, као и да је живот једног човека ограничен. Тако и овај свет у коме се мучимо, свађамо, ратујемо, волимо и плачемо ограничен је до доласка Господњег, када ће Господ доћи и променити ову земљу и вратити човека у оно стање у коме су били Адам и Ева кад их је Господ створио. Господ је Својим Вазнесењем показао да се иде у радост вечну,  радост Христа, где нема бола, туге и уздисаја… А кад поново дође, онда ће обновити лице земље и одвојиће зло, бол, тугу, уздисаје и старост и биће дан који неће проћи. Јер Господ наш се зове светлост, али не светлост сунчева, јер се од ње можемо сакрити. Господ је светлост која сија са свих страна и никад неће доћи ноћ….“

            Лепоти Богослужења допринео је Хор „Пресвете Богородице Тројеручице“ под руководством диригента Дуње Капларевић. Након Литургије кренуло се у литију градским улицама, у којој су узели учешће КУД „Тамнава“ и ђаци основних и средњих школа, као и верни народ Тамнаве. Затим је уследило резање славског колача и освећење славског жита.

јереј Милош Станојевић