Епископ Исихије служио молитвени помен пилоту Миленку Павловићу

У дану у коме се навршило 24 године откако је у борби са НАТО авијацијом живот изгубио пуковник Миленко Павловић, командант 204. ловачко- авијацијског пука, Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије служио је молитвени помен завичајном хероју крај његовог спомен- обележја на Булевару Владике Николаја, уз саслуживање архијерејског заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника првог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и више свештенослужитеља из Ваљева.  Свечаност у знак сећања на личност и херојски чин пилота Павловића отпочела је прелетом авиона МИГ- 29, којег су тачно у 12  сати и 4 минута (време његове погибије) извели млади пилоти са батајничког војног аеродрома, који носи назив „Миленко Павловић“. Традиционално, интонирана је химна Србије, а припадници Ратног ваздухопловства и Против- ваздушне одбране, чланови породице, представници Града Ваљева и Општине Осечина, ХК „Крушик“, борачких организација и поштоваоци лика и дела Миленка Павловића положили су венце и цвеће. Жртвама масакра у београдској Основној школи „Владислав Рибникар“ минутом ћутања одата је пошта и упућено саучешће породицама. Учеснике скупа је поздравио градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, казавши пригодно слово у част завичајног јунака, који је наставио традицију великана српске историје.  

„Откако постоји свет, кажњавају нас и тамане јер нисмо као остали… Наш сан је немогуће, а непознато завичај“, стиховима чувене поеме „Вук“ Мике Антића ученица Пољопривредне школе Ивана Вилотић оживела је осећање које се несумњиво јавља у свима који памте 4. мај 1999. када је на небу изнад Ваљева последњи пут плаву линију исписао пуковник Миленко Павловић, један од најбољих пилота некадашње Југословенске народне армије (ЈНА), а потом Војске Србије, а можда и више од тога човек јеванђељске љубави за ближњег, којој је на небу живот дариван. О њему се данас учи у војним школама и, надахнути њиме, стасавају нови бранитељи отаџбинског неба. У граду над чијим је извео свој последњи маневар, живи сећање. С колена на  колено преношено, о чему сведочи присуство мноштва младих приликом помена сваке године, који ратног пролећа 1999. нису били ни рођени.

Одавање почасти пуковнику Миленку Павловићу настављено је крај спомен- обележја подигнутом у селу Бујачић на месту пада авиона. 

Ј. Ј.