Епископ Исихије у Недељу Томину служио у манастиру Јовања

Господ нам пружа мир

У Недељу прву по Васкрсењу Господњем, посвећену Светом апостолу Томи, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије је предводио литургијско сабрање у манастиру Јовања, уз саслуживање архијерејског намесника другог ваљевског протонамесника Саше Максимовића, старешине манастира Јовања архимандрита Михаила и више свештенослужитеља. Посебну лепоту богослужењу дало је византијско појање појаца из Новог Сада, предвођених Филипом Поповићем . 

У литургијској проповеди Владика Исихије је подсетио на узвик Светог апостола Томе“Господ мој и Бог мој“, упућен у име читавог људског рода, јер, истакао је ваљевски архипастир, Господ нам се јавља на многе начине и сви имамо прилику да се уверимо, ако то желимо.

  • Господ у Својој личности сједињује божанску и људску природу и постаје Богочовек. Као човек нама потпуно видљив, разумљив и спознатљив… Од тада можемо да се поистоветимо са Њим, да Га доживљавамо као једног од нас, најузвишенијег, али ипак у потпуности човека. Можемо да се причешћујемо Његовим божанством. Кроз Њега, ми се причешћујемо Светом Тројицом и постајемо заједничари Свете Тројице- поучио је Владика Исихије.

Говорећи о јеванђељском догађају јављања Господа ученицима поздравом „Мир вам“ (Јн 20, 19- 31), Владика Исихије је навео тумачење великог Оца Цркве Светог Јована Дамаскина, у коме је објашњено да је Син Божји на овај начин донео мир између Бога и човека. Мир, који је у почетку постојао, а потом био нарушен непослушношћу прародитеља Адама и Еве.

  • Господ Христос успоставља тај мир, приневши Себе на жртву за искупљење грехова. Потом, даје им Духа Светога и власт да опраштају грехе, јер они које Бог постави да опраштају грехе проносе тај мир, који је Бог дао на конкретан начин читавом човечанству. Зато у Цркви постоји епископство и свештенство, који, као прејемници апостола, тај мир проносе верном народу и опраштају грехе тамо где постоји покајање-  рекао је Владика Исихије.

Пример Светог апостола Томе, који тражи да додирне тело Спаситеља, показује потребу да се увере и остали ученици, а и сви ми до данас. По промислу, Господ Христос пружа Светом апостолу Томи да додирне Његове ране и показује да има смиреноумље као Своју божанску особину, јер прихвата сумњу Својих најближих ученика, објаснио је Владика Исихије, истакавши блаженство оних који су поверовали, а да нису видели, а то смо сви ми.

  • То не значи да Господ не може и нама на тај начин да се јави. Знамо из историје Цркве и Житија светих да се јављао многим људима не само у сновима, већ и на јави онако како се јавио апостолима. Сви ми стичемо веру, поверење у Господа и у оне који су Га доживели, спознали и свим срцем Га заволели и који ту љубав преносе на нас. На основу те љубави, ми стичемо поверење, а то је сазнање кроз веру… Господ нам пружа мир, али ми морамо да га прихватимо и делимо једни са другима- закључио је Владика Исихије.

Сабрање у манастиру Јовања је завршено трпезом љубави, коју је братство припремило за све госте.

Ј. Ј.