Заупокојена Литургија и парастос архимандритима Авакуму и Јовану у манастиру Лелић

На празник Лазареве суботе, 8. априла/25. марта лета 2023. године, у Храму Преноса моштију Светог Николаја Мирликијског у манастиру Лелић служена је Света Заупокојена Литургија, а потом на манстирском гробљу парастос архимандритима Авакуму Ђукановићу и Јовану Радосављевићу. По благослову Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија, Литургију и парастос су служили игумани Герман и Георгије, старешине манастира Рача и Лелић, уз саслуживање монашких  братстава

Дана 8. априла навршило се пет и две године откако су се Господу преставили архимандрити Авакум и Јован, двојица служитеља олтара Божјег, који су своје црноризачке путеве отпочели у раној младости и, угледајући се на Светог Владику Николаја, на гробљу чије задужбине почивају, сведочили јеванђељске врлине у временима бројних и тешких искушења за Српску Цркву. Веровали су у васкрсење, били велики оци наше Цркве и спадају у најугледније духовнике православних простора у савременом добу. 

Они су свима нама узор и велика је част и обавеза познавати их. Данас је мало стараца какви су они били и тек сад видимо колико је тешко живети без њих, рекао је игуман Герман на парастосу двојици молитвеника и прегалаца на њиви Господњој.

  • Верујемо да су они нашли милост код Бога и да се моле за нас, а нама остаје обавеза да у духу тога што смо од њих чули, видели и научили живимо. Да благодат и поуку, коју смо добили од њих, сведочимо генерацијама које дођу после нас. Њихови животи су протекли у великим мукама, а нас можда очекују још веће. Зато треба да се уздамо у милост Божју и да се трудимо да издржимо до краја и да се у нашим животима испуне речи Светог апостола Павла:“Добар рат ратовах, трку сврших и веру одржах…“ Они (архимандрити Авакум и Јован) су цео живот провели служећи Богу и веровали у Њега и тако и ми треба да чинимо- поручио је игуман Герман.  

Отац Герман је заблагодарио игуману Георгију и братству манастира Лелић на преданом старању о почивалишту оца Авакума и Јована, који се данас моле за све нас крај престола Божјег.

Ј. Ј.