Епископ Исихије на Врбицу у Саборном храму

Лазарева субота- Врбица, у народу од давнина звана „дечји празник“ и ове године у Храм Васкрсења Христовог довела је мноштво малишана и родитеља да празничну радост молитвено и литијски поделе. Вечерње богослужење служио је старешина протонамесник Драган Јаковљевић, уз саслуживање братства Саборног храма и молитвено учешће Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија, као и појање Дечјег хора „Емануил“ под управом Вање Урошевић. Врбове гранчице, у српској традицији симболе палминих, којима је народ у Јерусалиму махао приликом уласка Господа Христа у град, осветио је Владика Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника другог ваљевског протонамесника Саше Максимовића и више свештенослужитеља. 

У празничном обраћању, Владика Исихије је навео да и ми данас, заједно са грађанима Јерусалима пре два миленијума, кличемо:“Осана во вишњи…“, поздравом који се упућује „Цару царева“, „Пророку над пророцима“- Господу Исусу Христу.

  • Деца у овом празнику имају посебну улогу, јер су деца чистог срца схватила много више од одраслих да је Господ Христос Бог. Надахнути Духом Светим, они су тако прослављали Бога заједно са својим родитељима- објаснио је Владика Исихије и позвао сабране у литијски опход око храма са гранчицама у рукама и честитао празник.

Након литије, на платоу испред Храма Васкрсења Христовог наступио је Дечји хор „Емануил“ са диригентом Вањом Урошевић, а потом су традиционалну васкршњу приредбу извели полазници вртића „Хајди“, предвођени васпитачицама Оливером Степановић и Бранком Вујић и вероучитељицом Снежаном Трипковић.

Ј. Ј.