Владичанска Литургија и рукоположење у Убу

Марко Филиповић нови ђакон Епархије ваљевске

У Недељу средопосну Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије је предводио литургијско сабрање у Храму Вазнесења Господњег у Убу, уз саслуживање архијерејског намесника тамнавског протојереја Небојше Миливојевића и свештенослужитеља из Епархије ваљевске и јереја Марка Урошевића из Аранђеловца (Епархија шумадијска). Хор Пресвете Богородице Тројеручице, под управом Дуње Капларевић, својим појањем је улепшао богослужење. На Светој Литургији, Владика Исихије је рукоположио у чин ђакона Марка Филиповића, дугогодишњег вероучитеља тамнавских основних школа

 

У празничној проповеди, Владика Исихије је подсетио на значај Велике Четрдесетнице, приближивши сабранима личност и дело Светог Јована Лествичника, великог учитеља побожности, богословља и аскетизма, коме је посвећена ова недеља Часног поста. Црква нас подсећа на његову књигу „Лествицу“ и показује нам тајне, које Свети оци преносе свима који желе да се подвизавају. То није књига теорије, неког учења и цитирања научника, иако и тога има. „Лествица“ је подвиг Светог Оца Јована, који је све то доживео у дубинама своје душе као пустињак на Синајској гори,  рекао је Владика Исихије о великом Божјем угоднику из 7. века, чији је подвиг до данас узор како монасима који се одричу света, неретко тихујући у потпуној самоћи, тако и свим људима који настоје да живе хришћански. На молитвама светитеља попут Јована Лествичника се држи наш свет, истакао је ваљевски архијереј.

  • Свако од нас је позван да учествује у молитви Цркве, јер не молимо се сами, него колико смо у вери, колико идемо у цркву и просвећујемо се кроз речи Светог јеванђеља и учења Светих Отаца, толико и ми можемо да учествујемо у подвизима светитеља и на тај начин служимо Господу и ближњима- казао је Владика Исихије.

Говорећи о чувеној „Лествици“, Владика Исихије је објаснио њен садржај у коме су дефинисани подвизи покајања и прихватања Крста Господњег, затим побеђивање грехова и стицање јеванђељских врлина, замке које прате аскетски живот- помисли о достизању духовних висина, које воде гордости и осуђивању ближњих, те напослетку остваривање вере, наде и љубави, илити савршенства хришћанског живота. 

  • Подвиг је трајна делатност свакога ко покушава да се уподоби Господу, јер морамо да уложимо велики труд да бисмо живели по Његовим заповестима. Оне јесу природне заповести и одговарају нашој људској природи онаквој у каквој нас је створио Господ. Нажалост, још у Адаму и Еви, та наша природа је отпала од Бога и постала трулежна и смртна. Зато је свима нама потребно да уложимо огроман труд, а то је тај наш духовни подвиг. Свети Јован је велики учитељ побожности и његова књига „Лествица“ је доступна свима нама да је прочитамо и да је упознамо, јер се она не односи само на монахе, већ на све нас- поучио је Владика Исихије верни народ Тамнаве на Светој Литургији у убском Световазнесењском храму.

У осврту на данашње Свето јеванђеље (Мк 9, 17- 31) Владика Исихије је објаснио значај вере на основу које Он дарује исцељење младићу у коме је био дух неми. Важно је да имамо исправну веру у Господа и да се подвизавамо постом и молитвом као што чинимо у Светој Четрдесетници и осталим данима, истакао је он, позвавши сву своју духовну децу да се сабирају на Светим Литургијама у храмовима.

Данашње молитвено сабрање у средишту Тамнаве било је богатије свечаним тренутком рукоположења вероучитеља Марка Филиповића, најпре у чин чтеца, а потом ђакона. Благосиљајући га, Владика Исихије је поручио да је улога свештенослужитеља да уче народ како да се подвизава и остварује од Бога дате дарове, који се само уз труд развијају и блистају божанском светлошћу.

Сабрање је завршено трпезом љубави, коју је приредило братство Храма Вазнесења Господњег.

Ј. Ј.