Одржана годишња скупштина ПНХЗ „Воздвиженије Часног Крста“

Захваљујући Богомољачком покрету, којим је између два светска рата духовно руководио Свети Владика Николај, сачувана је вера у народу у периоду полувековне комунистичке идеологије. Из редова богомољаца потекли су бројни свештеници, монаси, појци и верници кадри да, по узору на ране хришћане, дају живот за Христа Господа. У сусрет стогодишњици од оснивања (2027), радићемо на томе да унапредимо мисионарску активност по узору на њих, једна је од порука које је упутио духовник ПНХЗ протојереј – ставрофор Милинко Јовић приликом редовне годишње скупштине у парохијском дому Покровске цркве

У Недељи митара и фарисеја, након литургијског сабрања, које је у Храму Покрова Пресвете Богородице предводио архијерејски намесник први ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић, уз саслуживање братства храма и свештеника из Лајковца Предрага Велимировића, као и појање певнице и Црквеног хора „Хаџи Рувим“ под управом Милице Степановић- Бабамилкић, одржана је годишња скупштина  Православне народне хришћанске заједнице „Воздвиженије Часног Крста“. Братство, које мисионари при најстаријем градском храму, некада са благословом блаженопочившег Владике Милутина, данас Владике Исихија, једна је од најуспешнијих организација ове врсте на просторима Српске Православне Цркве. Предвођени духовником, протојерејем- ставрофором Милинком Јовићем, чланови братства годинама, сваке прве недеље у месецу, приређују саборовања на којима се певају духовне песме и разговара о темама важним за духовни живот, издају часопис „Богомолитељ“ са одломцима из дела Светог Владике Николаја, који се бесплатно дели народу, помажу црквењацима и старају се на разне начине о социјално угроженом становништву Ваљева и околине. Управо милосрдне активности су их учиниле нарочито угледним како међу верним народом у Ваљеву и шире, тако и код представника градских власти, који често подржавају пројекте ПНХЗ. 

У години за нама, навео је прота Милинко Јовић представљајући извештај, ПНХЗ је обезбедила божићне печенице за 140 породица, током целе године делила пакете хране (410 пакета подељено), стипендирала ученике и студенте, обезбедила више хиљада комада одеће и обуће за потребите,  штићенике Казнено поправног завода Ваљево и Дома за ометене у развоју у Сремчици, средства за набавку лекова, измирење режијских обавеза, бањска лечења и сл. Такође, посебну бригу богомољци показују према сестринствима манастира Пустиња и Ћелије, одржавањем зелених површина у портама и припремом огрева за зиму. Пре неколико година, са посебним задовољством је истакао прота Јовић, братство је обновило мобу- леп српски обичај заједничарења у пољским радовима, те прошле године обезбедило огрев за 16 сиромашних породица. У сарадњи са Удружењем „Загрљај“, у Едукативном центру „Владика Милутин“ у Бебића Луци одржани су кампови за ученике различитих узраста, у оквиру којих су реализовани разни духовно –културни и спортски програми. Кроз кампове је прошло око 500 ученика школа из Ваљева и околних места. На почетку школске године, преко сто ученика даривано је школским прибором. Јубилеј манастира Пустиња- 400 година од израде фрескописа ПНХЗ је обележила ликовном колонијом у којој су учествовали ђаци школа из Става, Причевића и Поћуте. Традиционално, за Васкршње празнике, преко 5000 комада јаја је офарбано и подељено потребитима, од чега 700 комада штићеницима КПЗ- а. Све ове активности, нагласио је духовник братства, реализују се захваљујући донаторима, људима добре воље и љубави према ближњима, као и прилозима верника, који се сакупљају крај иконе у палионици свећа.

Посебно благодарје прота Милинко Јовић упутио је архијерејском намеснику првом ваљевском протонамеснику Дарку Ђурђевићу, бившем и садашњем старешини Покровске цркве протојереју – ставрофору Зорану Јаковљевићу и јереју Величку Илићу, умировљеном пароху проти Љубисаву Аџићу и свима који подржавају рад братства. Сабрање је песмом улепшала певачка група при Културно- уметничком друштву „Извор“, док је воденичар Драган Живановић рецитовао песме чији је аутор прота Милинко Јовић, откривши тако, уз сликање, још један таленат духовника братства.  

На крају сабрања, архијерејски намесник ваљевски протонамесник Дарко Ђурђевић пренео је благослов Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија, оправдано спреченог да буде део данашњег скупа, али подржава рад братства што чланове веома радује и подстиче на нове подухвате.

Ј. Ј.