Света Архијерејска Литургија у част храмовне славе у Докмиру

Владика Исихије: Пресвета Богордица је ковчег у ком је садржана реч Божја

Сви празници Господњи и празници Пресвете Богородице једном у седам година падају у недељу, како је данас случај, поучио је Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије на литургијском сабрању на Ваведење Богородичино, храмовну славу манастира Докмир, које је од свог устоличења први пут у овој светињи предводио, уз саслуживање архијерејског намесника тамнавског протојереја Небојше Миливојевића и епархијских свештенослужитеља

Празник Ваведења Пресвете Богородице подсећа на јединствен догађај из живота трогодишње Назарећанке, Марије њеног увођења у храм у Јерусалиму, којег је ондашњи јеверејски народ једино признавао, а чиме је испуњен завет родитеља јој, дуги низ година бездетних, Јоакима и Ане да ће дете предати Богу на службу. Пресвета Богородицаје једина у људској историји једина је удостојена да буде одговор старозаветног пророчанства да ће се Бог јавити нама, живети са нама и избавити род људски од смрти и греха, беседио је Владика Исихије. Пресвета Богородица је једина рођена од људи, која греха није имала, што је Бог посведочио Својим јављањем Светим Оцима. Благодаћу Духа Светога у њену утробу се уселио Господ и као људски заметак проживео развитак људског бића и родио се натприродно, без икаквог бола.

  • Пресвета Богородица се читавим својим животом спремала се и остваривала пророчансво да је управо она та, која ће посредовати нашем спасењу. Црква је зове Пресветом, јер је само она имала Господа у свим степенима људског развоја- од заметка до рођења, и једина могла да каже Господу „Сине мој“. Бог је имао мајку у времену без Оца, а у вечности има Оца Који Га рађа без мајке- рекао је Владика Исихије.

У наставку проповеди, Епископ Исихије је подсетио на  дочек малене Марије, којег је уприличио првосвештеник Захарија, увевши је у „светињу над светињу“, у коју нико од људи није могао ни привирити, где се налазио Ковчег завета, Процвали штап Арнов, небеска мана којом је Бог хранио јеврејски народ у пустињи, Таблице са Божјим заповестима…

  • Пресвета Богородица јесте ковчег у којој је садржана реч Божја. И она јесте Процвали штап Аронов, који показује и да суво дрво по благодати Божјој може да да изданак. Она је тај изданак од престарелих родитеља и она је од умртвљеног  људског рода родила изданак и то је Господ наш Спаситељ. Пресвета Богородица је, будући да је Мајка Господа Христа, а ми крстивши се у име Оца и Сина и Светог Духа Њему усиновљени, можемо је сматрати за нашу мајку и заштитницу. Зато читава Црква Пресвету Богородицу слави више него остале свете и њена светлост је она која нас штити, брани и на најдостојнији начин заступа пред њеним Сином и Богом нашим- поручио је Владика Исихије, јер управо је Пресвете Богородица заволела читав свет, уз молитву да њена љубав греје наша срца и увек враћа на пут правоверја и правоживља кроз данашња смутна времена.

Преломивши славски колач, Владика Исихије је честитао славу игуманији докмирске обитељи мати Јустини и њеном сестринству, пожелевши да се ваведењска празник слави још много година, а Пресвета Богордица буде узор свима нама у живљењу по речи Божјој. Сабрање је заокружено трпезом љубави у манастирској трпезарији.

Ј. Ј.