Владичанска Литургија у част славе Храма Светог Нектарија Егинског

Владика Исихије: у Светом Нектарију откривамо сва блаженства

Најмлађа светиња у Ваљеву, Храм Светог Нектарија Егинског на ушћу Градца у Колубару, празник свог небеског заштитника обележила је великом молитвеном свечаношћу. Литургијским сабрањем је началствовао Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејских намесника првог и другог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића и Саше Максимовића, игумана манастира Лелић и Јовања Георгија и Михаила и свештенослужитеља из Ваљева, појање певнице и молитвено учешће верника из више градова

Прослава празника Светог Нектарија Егинског, и ове године, протекла је у знаку великог молитвеног сабрања у првом храму који је овом великом Божјем угоднику, изданку братског нам грчког народа, подигнут на просторима које мисионарски покрива Српска Православна Црква. Својим подвигом молитве, ширења речи Божје, дуготрпљења и смирења, Свети Нектарије је испунио сва блаженства, која у Беседи на Гори даје Господ Христос, учећи нас да у овом свету живимо као деца Божја и, бар у наговештају, имамо награду пре него што стекнемо ону на небу. Блаженства су новозаветна упутства за живот као што су у Старом завету биле Божје заповести, које је Мојсеј примио на каменим плочама од Господа, указао је у празничној беседи Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије. Та блаженства би свако од нас увек требало да има у свом уму и срцу, а кад видимо да одступамо од њих да принесемо покајање и од Господа тражимо благодат, не би ли се вратили на пут блаженстава. Сваки човек који испуњава реч
Божју, постаје икона Божја, а блаженства га осликавају.

  • Ако погледамо светитеља којег данас прослављамо- Светог Нектарија, можемо да једно по једно блаженство да откривамо у његовом блаженом животу и да се на тај начин и сами изграђујемо. Знамо колико је он био милостив и чистог срца, колико је љубави пројављивао, колико је био сиромашан и материјално и духом. То значи да се није уздизао, него да је био смиреноуман, а то је савршени начин мишљења о себи и односа према другима. Изнад свега, њега краси страдање на правди Бога, које га је пратило читавог живота. И то страдање не од туђина, богоборних власти и грешних људи ван Цркве, већ страдање од људи у Цркви, сабраће архијереја- приближио је Владика Исихије верном народу личност Светог Нектарија, у којој су просијала блаженства Господња и остварен светитељски лик. 

Свети Нектарије је доживео прогон од ондашњег патријарха александријског, услед клевета сабраће епископа. Пројавио је трпљење у читавом животу, уздање у промисао Божји, прихватање неправде и старање да се живи у благодати и љубави. Када доживимо неправду, поучио је ваљевски архијереј, ономе ко нам је наноси то треба да објаснимо, али без роптања и непријатељства како је чинио Свети Нектарије.

  • Свети Нектарије је давао одговоре и образложења, а када је то наилазило на ћутање и одбијање, он се повлачио и прихватао то као крст који му Господ даје. Непоколебљиво је остао слуга Божји и у разним ситуацијама и на местима на којима се налазио: у Хиосу, где је основао манастир, у богословији у Атини, а највише на Егини, где је основао манастир и био духовник. Свуда је пројављивао љубав према Господу и ближњима, зрачио јеванђељем и био нови проповедник у време изласка из турског ропства. Писао је упутства за православни живот, обраћајући се свештеницима и обичном народу- рекао је Владика Исихије.

Велики је благослов у Ваљеву, јер у њему постоји храм посвећен Светом Нектарију и честица његових моштију, те свако ко дође овде може да прими његов благослов и да по својој вери и промислу Божјем доживи исцељење, закључио је Владика Исихије. Честитајући празник окупљенима, Владика Исихије је упутио благослов да вера и љубав Светог Нектарија увек буду са нама и да заједно служимо Тројичном Богу. Након Свете Литургије, Владика Исихије је преломио славски колач. Бројни верници су приступили Светој тајни причешћа, а на изласку из храма свештеници су вршили помазивање свих освећеним уљем.

Ј. Ј.