Симпосион у част јубилеја Светог Владике Николаја

ПРВА СЕСИЈА – предавачи:

 

ђакон др ДРАГАН КАРАН, професор Правословног богословског факултета у Београду

Рођен је 1977. године у Славонској Пожеги. Дипломирао је 2000. године на Каподистиријском Националном универзитету у Атини, а затим на истом факултету магистрирао 2004. године и докторирао 2014. године из богословских наука. Од 2007. године је асистент, а од 2014. године је доцент на катедри Пастирско богословље на Православниом богословском факултету Универзитета у Београду. Посвећен је научно истраживачком раду о темама: пастирско богословље, патристика и пастирска психологија. О теми патристике објављује радове у научним часописима, тематским зборницима и предаје на међународним скуповима.

 

Владимир Меденица, православни философ и публициста

Рођен је 1953. године. Професор је философије, издавач и публициста. Од 1996. води Издавачку кућу ЛОГОС у којој је објавио око 300 наслова из области руске религиозне философије, књижевности, теорије књижевности и уметности. Од 2000. године учествује на научним конференцијама у Москви, Санкт Петербургу, Орелу, Вороњежу, Љубљани и Београду посвећеним руским религиозним мислиоцима, писцима и ликовним уметницима. Један је од организатора „Дана словенске писмености и културе“ у Руми, манифестацији која се одржава од 2010. године. Учествује на трибинама посвећеним очувању српске самобитности и самосвојности и залаже се за повратак и утемељење народа у  Православљу и Светосављу, Ћирилици и чистом Српском Језику.

ДРУГА СЕСИЈА – предавачи:

 

др Ксенија Кончаревић, професор Филолошког факултета у Београду

Рођена je 1965. године у Београду. Студије руског језика и књижевности завршила је 1987. године на Филолошком факултету у Београду. На истом факултету одбранила је магистарски рад 1991. године, и докторску дисертацију 1997. године са темом из области лингводидактичке теорије. Као редовни професор од 2008. године, предавала је на на Филолошком, Православном богословском факултету Универзитета у Београду и на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду. Обављала је дужност продекана за наставу и управника Катедре за филологију Православног богословског факултета. Менторским радом и ангажовањем допринела је развоју славистичких кадрова на факултетима, академијама и институтима у Београду, Новом Саду, Нишу и Никшићу, Москви, Симферопољу…

 

Срећко Петровић, уредник часописа „Николајеве студије“

Рођен је 1978. године у Аранђеловцу. Дипломирао је на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, где је на постдипломским студијама. Био је извршни уредник часописа Отачник, а од 2011. године је оперативни уредник Православља, Православног мисионара и Теолошких погледа. Од 2017. године је извршни уредник серије „Хришћански извори“. Уредник је међународног часописа за истраживање богословског и црквеног доприноса Светог Владике Николаја Велимировића „Николајеве студије“. Учествовао је у бројним конференцијама и научним скуповима и објавио више научних радова.