Стефан Радовановић- нови свештеник Епархије ваљевске

Епископ Исихије: Преподобни Симеон је велика светлост и велики просветитељ

На празник Преподобног Симеона Столпника, 14. септембра 2022. године, Православна народна хришћанска заједница у Мионици прославила је свог небеског заштитника, а Епархија ваљевска постала богатија за још једног клирика у презвитерском чину. Светом Архијерејском Литургијом у Храму Вазнесења Христовог је началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање више епархијских свештенослужитеља и појање Хора свештеника и богослова под управом протонамесника Бранка Чолића и том приликом у чин презвитера рукоположио ђакона и наставника веронауке Стефана Радовановића из Уба

Господ Христос је дошао да објави Бога Оца,  да објави Себе као Сина и да објави Духа Светог, у коме се свака благодат дешава. Свако ко поверује у Господа Христа и ко се потруди да се уподоби,  може да има откривење Бога. Наравно, не можемо знати Бога по природи, већ да Га по благодати упознајемо, подсетио је Епископ Исихије у литургијској проповеди на спасоносну јеванђељску истину. Оне који су се највише уподобили Христу, Црква прославља као преподобне, јер су они у мери у којој је то људима могуће живот посветили вери и богопознању. Први међу њима јесте Свети Јован Крститељ, чије смо мученичко страдање недавно прославили, а по оснивању Цркве многи су живели у подвигу, остављали овај свет да би спознали Бога што више, вођени љубављу према Богу и ближњима. Данас, указао је Владика Исихије, прослављамо Преподобног Симеона Столпника, човека готово натприродног, до тада невиђеног подвига- живљења на стубу у потпуном посту и молитви. 

  • Преподобни Симеон је био познат целом тадашњем свету, а постао је познат и много после 5. века у ком је живео. Остао је у нашем уму и нашим срцима као велика светлост и велики просветитељ. Цареви су чак долазили до њега да му укажу поштовање и траже савете. Такође, долазила је и властела, најугледнији људи оног доба, а долазио је и народ… Са стуба је повремено проповедао и примао људе на саветовање- поучио је Владика Исихије сабране о житију светитеља, чијим празником отпочиње Црквена нова година. 

Као у доба раног хришћанства, и данас имамо велике подвижнике и духовнике. Наравно, нису нам сви познати и не живе подвигом каквим је живео Преподобни Симеон Столпник. Наиме, објаснио је   ваљевски архијереј, мало је људи који могу да живе на тај начин и да постану као анђео на земљи и као небески човек. Али, нагласио је Владика Исихије,и данас имамо духовне оце којима можемо да се обратимо за савет.

– Црква је увек људима обезбеђивала духовни савет, пре свега у свештеницима који служе Литургију и који могу да разговарају са људима, а потом и у духовницима који су у монаштву. Преподобни Симеон нам је узор. Не да можемо да помислимо да вршимо подвиг какав је он вршио, јер он скоро уопште није јео и пио, није седео, лежао и спавао, већ сваки тренутак свог времена посвећивао Господу. Али, сви смо призвани да се трудимо да посвећујемо своје срце и ум Господу, да проучавамо Свето писмо и да живимо по ономе што схватимо из Светог писма- поручио је Владика Исихије, уз напомену да је то посебно важно данас,  када Цркву нападају богоборачка учења и грубом силом се покушава наметање лажних вредности које су за нас греси.

Након Свете Литургије,  прочитана је молитва за светињу брака и породице,  слогу и мир у нашем народу, и преломљен славски колач. Владика Исихије је честитао славу Богомољачком братству које мисионари при храму у Мионици, благосиљајући да их Господ чува молитвама Преподобног Симеона Столпника. Такође, он је честитао и новорукоположеном свештенику Стефану Радовановићу, уз жељу да духовно узраста и буде прави служитељ олтара Божјег и посланик винограда Господњег. 

Прослава је завршена свечаном трпезом, коју је мионичко братсво припремило за своје госте.

Ј. Ј.