Александар Петровић – нови свештеник Епархије ваљевске

Епископ Исихије: Узнесимо молитве за светињу породице!

На празник Усековања главе Светог Јована Крститеља и Сабора Српских светитеља, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије предводио је литургијско сабрање у храму који је посвећен светима из нашег рода у Обреновцу, уз саслуживање умировљених Епископа Георгија и Константина и више свештенослужитеља Епархије ваљевске. Молитвена свечаност овог великог дана увећана је рукоположењем у чин свештеника ђакона Александра Петровића, Ваљевца који од прошле године служи у средишту Архијерејског намесништва посавског

Данашњег дана прослављен је велики историјски догађај за Цркву Христову- Усековање главе Светог Јована Крститеља, али и сви оци, мајке и браћа из српског рода који са нама чине Цркву Божју. Данас више него иначе треба да сведочимо своју веру, учење Цркве и живот коме нас учи Свето јеванђеље. На то је позван и отац Александар Петровић, који је данас рукоположен у чин презвитера, јер свештеник у томе треба да предњачи, да се светли његов живот пред људима и дела Бога Оца се прославе, беседио је Епископ Исихије на Светој Литургији у обреновачком Храму Сабора Српских светитеља. Данас је то, нагласио је он, посебно важно, будући да смо суочени са најездом погубних световних учења.

  • Сви знамо да се сада спрема недеља у којој хоће да промовишу веровање, праксу или живот који је туђ нашем деловању и нашем народном осећају. Да не говорим о канонима Цркве… Зато, данас да бисмо показали да смо хришћани и чврсто запечатили истину да ми верујемо у Господа и светињу породице и Свету тајну брака, која је Богом установљена, да верујемо у правоживље, у православље, живот по јеванђељу и учењу Светих отаца, данас ћемо да се саберемо сви на челу са Његовом Светошћу (Патријарх српски Г. Порфирије, нап. аут.) у граду Светога Саве да узнесемо молитве Господу за одржање и утврђивање породице и наших вредности. Да сви учествујемо у томе као прави наследници Светог Саве, Кнеза Лазара и свих српских светих- рекао је Владика Исихије, позвавши верни народ Епархије ваљевске да данас дође испред Храма Светог Саве у Београду у 19 и 30 сати и братољубиво узнесе молитве. 

Владика Исихије посебно благодарје је изразио браћи архијерејима, умировљеним Епископима Георгију и Константину, који су дошли и својим саслуживањем улепшали данашње литургијско сабрање у Обреновцу. У оквиру обележавања храмовне славе, начињен је литијски опход и преломљен славски колач. Владика Исихије честитао је славу старешини храма протојереју Гордону Василићу, свим свештенослужитељима и верном народу. Прослава је заокружена свечаном трпезом, коју су домаћини припремили за све који су дошли да са њима прославе овај велики празник.

Ј. Ј.