Вече народног стваралаштва у Ваљевској гимназији

Етно концерт „Месечина, а ја зовем прело“ један у низу тематских концерата наставника и ученика Ваљевске гимназије, реализован у сарадњи са Црквом, приказао је сву лепоту народне игре и песме и одушевио бројне поклонике ове врсте уметности. Међу посетиоцима концерта био је и Преосвећени Епископ аустралијско – новозеландски Г. Силуан, духовни пастир најудаљенијег дела српске дијаспоре, који по чувању народне традиције може да служи за узор свим народима ван отаџбине

Древни обичај женског заједничарења у ткању, испредању вунених нити или пак круњењу кукуруза уз месечев сјај, данас је само запис у етнолошким књигама или драга успомена све малобројнијих сеоских домаћица. Модерна времена су донела штошта ново и преобразила наше навике. Ипак, све то ново каткад зна да умори, а приче из давнина учине да пожелимо макар обрисе тога „како се некада живело“. Управо тај шарм минулог, ту лепоту заборављеног оживео је етно концерт „Месечина, а ја зовем прело“, који су осмислили и реализовали наставници музичке и ликовне културе у Ваљевској гимназији Марко Томић и Наташа Кристић, у сарадњи са колегама Владимиром Јанковићем, који такође предаје музичко у овој школи, вероучитељем ђаконом Драганом Станојевићем и ђаконом Александром Панићем, познаваоцем народних игара, лауретом првог степена за кореографску минијатуру традиционалног српског плеса на прошогодишњем Фестивалу златних ансамбала у Новом Саду.  У програму концерта своје умеће, заједно са наставницима, показали су ученици Ваљевске гимназије, уз подршку вршњака им из Средње музичке школе „Живорад Грбић“, а свој печат концерту дала је и певачка група предвођена Миленом Урошевић. Наступило је укупно 50 извођача, који су својим даром и умећем стеченим преданим радом оставили снажан утисак на посетиоце. На репертоару је била и нова минијатура традициоалног плеса под називом „Мома бира- судбину избира“, која је наставак уметничких остварења инспирисаних животним потребама и истинама, каже ђакон Александар Панић, који је са ученицима припремио играчки програм.

  • Најлепше у свему овоме јесте рад са ученицима, који су употребили своје таленте и уложили огроман труд, те је заслуга за ово пријатно вече у потпуности њихова. Негујући на овај начин нашу народну традицију, заливамо своје корене и растемо ка небесима. Подстичемо заједништво, а ученици сами увиђају колико су лепи његови плодови- утисак је ђакона Александра Панића.

Међу бројним посетиоцима концерта били су и свештеници Епархије ваљевске, просветни радници и љубитељи фолклорног стваралаштва свих генерација.

Ј.Ј.