Епископ Исихије на братском састанку Архијерејског намесништва тамнавског у Радљеву

Протонамесник Дарко Ђурђевић: Наше пастирствовање је део широке бриге Божје

На празник Светог мученика Кодрата Коринтског у Храму Покрова Пресвете Богородице у Радљеву служена је Литургија Пређеосвећених дарова, којом је началствовао протојереј Душан Бабић, уз саслуживање епархијских свештенослужитеља. Након Литургије, свештенство Архијерејског намесништва тамнавског приступило је Светој тајни исповести, коју су обавили старешине манастира Лелић и Јовања, игуман Георгије и архимандрит Михаило

Пастирски пут је трновит, а крст свештеника је тежак, речи су којима се укратко може описати тајна пастирског служења. Посматрано људским очима, изабрање Божје, казује нам Свето писмо, више може изгледати као казна, неголи награда. Ипак, наше размишљање о пастирској служби мора дати неке целисходније одговоре да би они на њу призвани истински били пастири, а не само тако се називали. Пасирска служба је служба Самог Бога. У Старом завету Бог је пастир и путеводитељ Изабраног, а у Новом завету Он је пастир добри свих народа света, беседио је, по благослову Епископа Исихија, протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник први ваљевски. 

  • Пастири нису, нити икада смеју постати самостални делатници, слободни стрелци, који су добили поверено стадо и са њим чине оно што они желе. Наше стадо је стадо Божје. Наше пастирствовање је део једне широке и дубоке бриге Божје, у којој смо ми преко наших архипастира сви сатрудници једног пастира, Онога Који је живот Свој положио за овце Своје- рекао је протонамесник Дарко Ђурђевић.

Говорећи о томе шта се очекује од пастира, отац Дарко Ђурђевић подсетио је на речи Светог Јована Златоуста, које упућују на бригу о стаду Божјем као мери љубави пастира према Господу. Стадо се може напасати само на Светој Литургији и зато је пастирско служење неодвојиво од свештенослужења. Такође, указао је отац Дарко Ђурђевић, пастир је мегафон Јеванђеља Христовог – хране која је потребна свим људима у свим временима, а данас можда посебно, будући да је ово време – време лажне апокалипсе, лоших вести, тријумфа зле судбине…  Сваки пастир, који људима сведочи јеванђеље, не сме пристати на подвалу света, не губећи из вида да постоје процеси у којима свет напредује и у којима иде низбрдо. Пастир не сме да храни стадо страхом од гладних година, већ да му указује где је заправо простор јединог нашег бесконачног напредовања.То је наше напредовање у подвигу, које води до мере раста висине Христове, истакао је архијерејски намесник први ваљевски. Господ ће знати да смо пастири Христови, ако будемо имали љубави међу собом.

  • Међусобна љубав нас пастира неопходан је услов наше пастирске службе. Без ње нисмо пастири. Можемо имати знања, знати све тајне, имати угледа међу стадом Божјим, људи нас могу ценити, али без љубави која влада међу нама не могу нас доживети као пастире Божје – закључио је протонамесник Дарко Ђурђевић.

Поздрављајући браћу свештенике и верни народ у радљевском храму, Владика Исихије је поучио на значај живљења по Јеванђељу Господа Христа, што је нарочито важно у овим посним данима. Јеванђеље нас упућује да доспемо до страдања Христовог и примимо Његово Васкрсење, којим је дарована бесмртност људској природи. Крст који прослављају Крстопоклоној недељи  јесте крст нашег страдања и састрадавања за ближњег и крст који нас надахњује, рекао је Владика Исихије, благосиљајући пост свима присутнима и Свету тајну исповести којој је приступило свештенство Тамнаве.

Ј.Ј.