Епископ Исихије први пут служио Свету Литургију у манастиру Грабовац

Благодат Божја нам је доступна кроз живот у Цркви

Први пут од устоличења у трон Епархије ваљевске, у Недељу Пачисту Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије је началствовао Светом Архијерејском Литургијом у манастиру Грабовац, уз саслуживање архијерејског намесника посавског протонамесника Слободана Илића и епархијских свештенослужитеља. Лепоти богослужења свој печат дао је Хор „Свети Јоаким и Ана“ под управом др Габријеле Вучај, који ствара при Храму Силаска Светог Духа на апостоле у Обреновцу

У литургијској проповеди Епископ Исихије је навео да нас Црква води кроз подвиг поста и упућује до Господа. Он је примио на Себе људску природу и постао један од нас да бисмо могли истински да Га упознамо и општимо са Њим, те спасао нашу од прародитеља палу природу. Поучивши сабране о учењу великог византијског теолога Григорија Паламе, којим се заокружује велика победа Православља, о могућности човековог присаједињења Богу кроз божанске енергије, Владика Исихије је истакао да Бог није само у Исусу Христу примио људску природу, већ је и постао у потпуности једно са божанском природом.

  • Једино у Њему су божанска и људска природа сједињене на тај начин, али свима нама је могуће да се сјединимо, не личносно, већ по благодати, јер, божанска енергија је благодат Божја која је нестворена и она има својства божанства. Нама је доступна кроз живот у Цркви, кроз уподобљавање Христу, кроз подвиг поста и молитве. Зато, у ове посне дане, кад смо већ запловили у Велики пост, сећамо се ове истине и осмишљавамо свој пост. Није он само дисциплина, ни уређење нашег живота. Све то јесте на изузетан, богоугодни начин, али још више од тога је благодатно сједињавање са Господом, које врхуни на Светој Литургији, која је препуна божанске енергије- истакао је Епископ Исихије.

У наставку проповеди, Владика Исихије приближио је мудрости покрета Исихазма, који се у средњем веку развио на Светој Гори, а коме је припадао Свети Григорије Палама. Њихово учење победило је јереси које су долазиле са запада и умногоме помогло православним народима да издрже турско ропство и после више векова се ослободе тог јарма. 

Тумачећи данашњи јеванђељски одломак (Мк 2, 1-2) о исцељењу узетога, које чини Господ Христос опраштањем греха уневољеноме, а које наилази на осуду фарисеја и књижевника, Владика Исихије је рекао да они тако реагују, јер не знају да је пред њима Син Божји, који има људску природу, а уједно је и са божанском природом. Народ, који Га је окружио, је то осећао и зато је тражио од Њега опроштај и исцељења. Своју проповед ваљевски архијереј је заокружио молитвом Светом Григорију Палами и свим светима да, уз Божју помоћ, кроз период поста мирно прођемо, изграђујемо се и узрастамо у вери и љубави према Богу и ближњима, као и да се сви заједно нађемо на Светој Литургији у васкршњој ноћи и достојно дочекамо Празник над празницима.

Сабрање у манастиру Грабовац је завршено трпезом љубави, коју је за Владику Исихија, браћу свештенике и све госте припремио јеромонах Андреј, игуман ове посавске светиње, задужбине Светог Краља Драгутина.

Ј. Ј. 

Беседа Епископа Исихија: