Ђаци веронауке на Светој Литургији

Ученици ОШ „Милован Глишић“ са својим вероучитељем
на причешћу у Покровској цркви

Лепу и за најмлађе хришћане душекорисну традицију- заједнички одлазак на Свету Литургију ученици Основне школе „Милован Глишић“ наставили су и ове године у Недељу Православља. Предвођени својим вероучитељем Бранком Алексићем, крај ког годинама уназад стичу знања о својој вери и хришћанским вредностима, основци различитих узраста молитвено су учествовали у богослужењу у дану у коме се прославља велика победе праве вере и примили Свету тајну причешћа у Храму Покрова Пресвете Богородице. Многи од њих у пратњи својих родитеља причестили су се у петак и суботу, али заједничко приступање Светој чаши у недељу, и ове године, за њих је био доживљај од посебне радости и значаја, будући да се управо заједничарењем у Светим тајнама стварају чврсти темељи њиховог живота у вери.
Ј. Ј.

Причешће ђака у Осечини

Петак Чисте недеље и ове године улепшали су најмлађи чланови Цркве, ђаци основне школе у Осечини, који су се причестили у варошком храму. Након завршене Пређеосвећене Литургије, школарце је причестио у старом храму архијерејски намесник подгорски протонамесник Велимир Крстић.

Милован Стевановић, вероучитељ

 

Традиционално, Чиста среда у ваљевским храмовима била је дан у коме су Светој тајни причешћа приступили најмлађи Ваљевци, полазници предшколских група вртића и нижих разреда основних школа. Уз уважавање актуелних епидемиолошких мера, малишане су родитељи довели у храмове, где су присуствовали богослужењу, а потом се причестили. 

У Храму Покрова Пресвете Богородице Литургијом Пређеосвећених дарова началствовао је архијерејски намесник први ваљевски протонамесник ДаркоЂурђевић, уз саслуживање протојереја Зорана Павловића и ђакона Стевана Сировљевића. Након причешћа деце, протонамесник Дарко Ђурђевић је подсетио да ће се Литургија Пређеосвећених дарова служити у петак 11. марта 2022. године, са почетком у 7 часова. Такође, нагласио је отац Дарко Ђурђевић, сви који се припремају за Свето причешће могу то учинити на Теодорову суботу На Литургији Светог Јована Златоустог, која почиње у 7 сати, као и у Недељу Православља, на Литургији Светог Василија Великог, са почетком у 9 сати. 

Пређеосвећену Литургију у Храму Васкрсења Христовог служили су протојереј Ненад Марковић и протонамесник Драган Јаковљевић, уз саслуживање ђакона Момчила Димитријевића и Александра Панића, као и молитвено учешће верног народа. Наравно, међу њима је било највише оних најмлађих, који су дошли са својим родитељима да приступе Светој чаши. На велику радост свих, преко стотину малишана се причестило. У знак добродошлице, братство саборног храма уз помоћ Кола српских сестара „Преподобна Мати Евгенија“ мале причаснике обрадовало је доручком. 

Храм Светог великомученика Георгија у Новом насељу и ове године био је препун малишана предшколског и раног школског узраста, полазника оближњег вртића „Колибри“ и ученика Основне школе „Десанка Максимовић“, које су родитељи довели у храм да учествују у богослужењу и приме Свету тајну причешћа. Пређеосвећену Литургију је служио свештеник Дарко Крунић, уз саслуживање ђакона Мије Бојиновића. Причестило се скоро 150 малишана. На крају Литургије, братство храма почастило их је доручком.

Ј. Ј.