Свештеник Ненад Андрић: Чудотворац Свети Нектарије Егински

Добра књига је као птица. Кад је отвори, читалац рашири крила и заплови плавим пучинама и пространствима неба и земље. Ова крилата књига аутора оца Ненада Андрића – Чудотворац Свети Нектарије Егински, окрилати, најпре, сваког српског читаоца, ангелским крилима и понесе у правцу носталгичних предела југа и топлих јужних мора „где цвета лимун жут“ и где је некад „српској војсци једини био пут“. А иза српске Голготе, још снажније замахне крилима према васкршњим зорама, ка светим местима древне Јеладе, где се сунце хришћанства први пут указало европском човечанству.

Богочежњиве душе у овом свету препуном отрова и горчина, хрле према вечито осунчаном југу да спусте своја уморна крила на цветне алеје препуне нектара. Острво Егина које лежи на мору пред Атином, магнетном харизмом привлачи поклонике духовном нектару – Светом Нектарију. Егински Чудотворац претворио је цело острво у васељенски храм и пространу манастирску порту, и постао лек и лекар за многе болне и невољне, за све гоњене и рањене саблазнима и искушењима палога света. Он, чије срце је ранило хиљаде и хиљаде отровних стрела људске злобе и зависти, својим ранама лечи ране бројних паломника Светој Егини, сведочећи истинитост речи Великог пророка: Његовом раном ми се исцелисмо (Исаија 53, 5).

Као пастир добри, отац Ненад са својом новом књигом, ходи сигурним кораком испред свога духовног стада и разведрава тмине и разоткрива милине на путу до егинског светилишта, духовног и телесног лечилишта. Душа трепери од духовне радости као ваздух на летњој јари и листак брезе на поветарцу. Дирљиви и узбудљиви литерарни пасажи у књизи дочаравају тиху пловидбу плавом пучином Егеја, док у даљини острво Егина израња из мора као величанствени храм, са отвореним царским дверима и родитељским недрима Егинског Свеца и Чудотворца.

Путовање прате побожни разговори препуни трепетне чежње коју краси и допуњује дете на броду, симбол хришћанске лепоте и чедности. А онда се завеса размиче и отвара небо над Егином. Светитељ, Чудотворац, манастир, кивот са светим моштима, чемпреси, цвеће, птице… Молитве, уздаси, сузе радоснице… Чуда за очи и уши, за душу и тело… За оне „који имају уши да чују“ из свечевог кивота, у ритму срца, одјекује његов ход и свештени ехо његовог штапа по суром стењу свете Егине. Чудотворац чудотвори на небројене начине. Лечи и тело и душу. Опаке и безнадежне болести карцинома, туморе и гнојне ране овде се исцељују, пресушују и нестају… Бездетним родитељима оживљују пресахле утробе и дарују се деца, безнадежнима враћа се нада, посусталима у вери Светац додаје веру у Бога и себе, у смисао живота и љубав према Богу и ближњима…

Свети Нектарије Егински, духовни див, победилац духовних и телесних недуга, свим ходочасницима обилато дарује духовни мир и душевно спокојство, телесно здравље и исцељење тешких болести, разоткрива икону Царства Божјег, које се физички и реално осећа и остварује пред очима свих, у недрима његове светиње. Тај небивали духовни амбијент мекша најтврђа срца, душе наслађаје небеским нектаром, како по Божјем промислу и гласи име овога чудесног Божјег Свеца и Чудотворца Нектарија, који је својим подвигом и чудотворством постао слава Егине и похвала целе васељене.

Као сведочанство свега реченога, аутор књиге у другом делу наводи именом и презименом бројне сведоке, понајвише из Србије, али и широм православне васељене, о чудотворној моћи Светитеља. Писма, исповести, захвалности… уверљиво и потресно, да не оставља места сумњи. Напротив, та сведочења снажно вуку читаоца на пут ка овом светом острву, да доживе чудесни сусрет какав су само апостоли имали, гледајући очима свога божанског Учитеља као првог и правог „Лекара душа и тела“.

Путовање на Егину је излазак на пут трагања за Живим Богом и самим собом. Ко Бога и себе не пронађе на светој Егини, неће пронаћи нигде. А сви егински ходочасници који доживе чудесни сусрет са Смислом, могу рећи да нису живели узалуд!

Од срца препоручујем ову књигу оца Ненада Андрића као снажно сведочење Господа који се кроз свога Егинског Чудотворца јавља нама у нашем времену, живо и реално, као што се пре две хиљаде година јавио као обећани Спаситељ библијском Израиљу и целоме свету. Ово дело изузетне духовне и пастирске вредности представља најистинитију и најуверљивију веронауку живота. Верујућима, који је буду читали, рапалиће небеске ватре у душама и срцима. Неверним томама, вечитим духовним евнусима, када после читања затворе њене корице, отеће се из срца и душе најпотреснији јеванђелски вапај, кога су икада чули небо и земља: Верујем, Господе, помози моме неверју!

Протођакон др Љубомир Ранковић

Извор: СПЦ.рс