Ђакон Александар Панић лауреат првог степена

Стара народна изрека „Кроз Босну не певај, кроз Србију не играј“, са мало речи, вековима нас је учила да је било каквим земаљским благом немерљиво богатство лепоте и заједничарења у њој које носи српско народно коло. Управо са тим циљем Савез културно – уметничких друштава Србије, у сарадњи са фолклорним ансамблом „Вила“ из Новог Сада, у „Српској Атини“ организује Светски дан српског кола, манифестацију која окупља зналце и љубитеље традиционалног плеса у оквиру Фестивала златних ансамбала Србије.

У хали „Спенса“ 27. новембра 2021. године представили су се бројни уметници, а међу њима и учесници Конкурса за кореографску минијатуру традиционалног плеса. Укупно њих петнаест, будући да је селекција вршена на основу пријава које су послате на конкурс имејлом. Звање Лауреата првог степена, дакле најбољих аутора и извођача у овој области, припало је ђакону Александру Панићу и његовим саиграчима за минијатуру „Вером ка путу истине“, насталу са благословом Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија. Будући да кореографска минијатура у овом случају подразумева сценски наступ у трајању од три и по минута ослоњен на традиционални образац игре, тзв. „коло у 3“, ђакон Александар Панић одлучио се за Жикино коло и духовну тему са двојаком поруком.

  • Снимак игре је начињен у Бранковини, а за сценографију смо имали један велики камен. Радња се може поделити у четири дела: најпре један, потом двојица и на крају сва тројица момака покушавају да га склоне са пута. Успевају и то показује да човек ништа не може сам, јер је створен као биће заједнице. Другу поруку игре представља одговор на питање:“Да ли Бог може да створи камен који не може да подигне?“ Одговор је:“Већ јесте, створивши човека и његову слободну вољу.“ Наиме, уколико човек жели да буде спасен, пружиће руку Господу, док ће у супротном сам стајати на том путу као тај камен – објашњава отац Александар Панић поруку коју шаље његово ауторско дело, награђено престижним признањем и захвалницама за допринос очувању народне традиције на недавно одржаном новосадском фестивалу. Такође, ђакон Александар Панић награђен је и у категорији најбољег играча, чиме је још једном потврђено његово играчко умеће по коме је годинама познат као члан КУД „Крушик“, а потом и „Ђердан“, чији је једно време био и уметнички руководилац. Заједно са њим нас Ваљевце поносним су учинили и његови саиграчи Александар Томић, вишегодишњи уметнички руководилац КУД „Ђердан“, и Марко Томић, професор Ваљевске гимназије и истакнути вокални извођач. Њихов дар и трудољубље препознао је и блаженопочивши Владика Милутин. Будући и сам велики поштовалац традиције, Владика Милутин одликовао је Архипастирским граматама Александра Томића (за допринос очувању народне традиције)  и Марка Томића (за рад са децом и омладином), благословивши тако низ награда и признања којима су се двојица сјајних младих уметника окитила на бројним манифестацијама широм земље и света.

Ј. Ј.