Славска свечаност у Ваљевској гимназији

Епископ Исихије: Трудимо се да дарови узрастају у нама!

Празник Светог Јована Златоустог, најчувенијег проповедника хришћанства током његове двомиленијумске историје, и ове године је свечано обележен у Ваљевској гимназији као небески заштитник свих који уче и који се уче у овој угледној образовној установи. Обред освећења и резања славског колача обавио је Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника првог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића, надлежног пароха протонамесника Слободана Алексића, дугогодишњег вероучитеља школе протонамесника Невена Лукића и ђакона Александра Панића. У празничном обраћању, Епископ Исихије је честитао славу запосленима у Ваљевској гимназији, на челу са директором Предрагом Јевтићем, указавши на грандиозност научничке и личности молитвеника Светог Јована Златоустог. Он је то постао због благодати Божје и свог труда. То треба све нас да надахњује, речи су ваљевског архијереја.

  • Сви смо свесни да имамо дарове, али да Господ од нас очекује да те дарове упослимо, да их усавршавамо и негујемо. Јер, сви дарови су дани само као потенцијали, а наше је да се трудимо да они узрастају у нама. Чак и то није само наше, јер нам Господ даје мотивацију и снагу да то чинимо – поручио је Владика Исихије, благосиљајући свечаре.

Епитета „златоусти“, по узору на Светог Јована, удостојили су се и Свети Владика Николај и Преподобни Отац Јустин, подсетио је Епископ Исихије, нагласивши да су ова два заступника пред престолом Божјим велико благо ваљевског краја.

У својој честитки школске славе, директор Ваљевске гимназије Предраг Јевтић навео је да „као што се друг у школи ослања на друга, тако се и гимназија ослања на Цркву, на Епархију ваљевску“. Тако је годинама уназад и тако ће бити и убудуће, рекао је Предраг Јевтић и пожелео свим својим сарадницима да у радости прославе свог небеског покровитеља и ускоро 151. рођендан школе.

Традиционално, прослава школске славе заокружена је културно – уметничким програмом, којег су са ученицима припремили наставница социологије Нада Ковачевић и наставник музичке културе Владимир Јанковић.

Ј. Ј.

БЕСЕДА ЕПИСКОПА