Проф. Ненад Гугл о „кретању напред и навише“ у циклусу „Православље и млади“

Са благословом Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија, сабрања око мудрих речи у славу Божју и на духовну корист људи Црквена општина при Храму Васкрсења Христовог наставила је предавањем „Човеково кретање напред и навише“, које је у саборном храму одржао Ненад Гугл, професор књижевности у Трећој београдској гимназији и аутор књиге „Умро сам у петак“. Својим песмама вече је употпунила Музичка група „Нектарија“

Често чекамо да нам се испуне неки услови, да нам се све поклопи да бисмо кренули у остварење било чега. На погрешност таквог односа према живота указују старозаветне мудрости из Књиге проповедника:“ко пази на ветар, никад неће сејати“ и „ујутру сеј семе своје и нека ти рука не почива“. Дакле, не треба имати никаквог страха за рад од почетка до краја дана и то је кретање напред, рекао је професор Ненад Гугл. Рођењем, сваки човек добија одређени дар – таленат, способност, вештину и склоност ка нечему. Међутим, већина људи живи тако што не „отвори“ те дарове. Такође, подсетио је предавач, човек је створен по Божјем лику и треба да оствари подобије Божје, али дозволили смо себи да постанемо пасивни, стојимо у месту и да паднемо, а наш задатак јесте да украсимо овај свет својом јединственошћу.

  • Свачији живот има смисао и Бог има план за сваког од нас. Многи у 20.веку, нарочито у уметности, говорили су да је живот бесмислен. Наравно, то није тачно. Свако од нас има неки животни задатак и неку мисију и то се зове идеја позива. Можемо имати посао, каријеру, али најбоље би било ако бисмо открили свој позив од Бога за неки животни циљ – казао је професор Ненад Гугл, илуструјући мотивима лука и стреле из песме „Наша деца“ Халила Џубрана.

Наше једино право кретање јесте напред и навише, у супротном, сматра Гугл, проживећемо живот на бесмислен начин. Важно је да схватимо да нам није смрт највећи непријатељ, већ то што не живимо свој живот и не удубљујемо се у тренутак. Савремени дух нам сугерише да живимо само у садашњем тренутку. Уколико то применимо, изгубићемо могућност самопревазилажења, а неопходно је да имамо сталну везу са вечношћу. Уосталом, напомиње проф. Ненад Гугл, све Свете тајне јесу преплитање времена и вечности. Говорећи о кретању навише, он је истакао да је човек „биће вишег реда“ и има могућност да се преобрази и буде већи од оног што јесте кроз покајање, преумљење, обожење…

Посебно интересантан део излагања била је прича о „алгоритму са четири ступња духовног развоја човека“.

  • Први ниво јесте „човек информације“, који не укључује мозак ни за шта друго, осим да прима информације. То је човек који гледа сто канала на кабловској телевизији и никада није помислио да је он субјекат, а све око њега објекат. Други ниво јесте знање и у њега се прелази када се обрађују информације, а за њим сазнање – делатно знање. Трећи ниво јесте ниво мудрости. Када је човек на том нивоу, доноси исправне одлуке. Четврти је ниво предвиђања и то је највиши могући ниво који човек може да има. То подразумева да се ослобађате своје природе и на најближи начин прилазите Богу – објаснио је проф. Ненад Гугл, дочаравши сликовито наведене нивое кроз стручни развој лекара – од установљења болести, преко лечења до предвиђања реконвалесцентског тока. Наравно, исто важи за припаднике других професија.

Кретање напред јесте акција, оно  које је споља видљиво, а кретање навише значи да желимо да будемо на трећем и четвртом нивоу и то је раст. Кретање уназад је неопходно ради преиспитивања и само као такво је оправдано, јер је у функцији кретања напред. У било ком другом облику може бити бескорисно и деструктивно, једна је од порука предавања, које у саборном храму одржао Ненад Гугл, професор српског језика у Трећој београдској гимназији, чије презиме посебно привлачи пажњу због популарног истоименог интернет претраживача.

У завршници сабрања свештеник Дејан Трипковић најавио је Свечану академију у част Светих врача, славе болничког храма, чији ће домаћин бити Храм Васкрсења Христовог 13. новембра 2021. године у 19 сати. У програму академије наступиће угледна музичка уметница Даница Црногорчевић.

Ј. Ј.