Молебан за почетак школске године у Покровској цркви

Ђакон Александар Петровић: Васпитајмо децу у љубави!

Да школска година пред нама протекне у знаку успеха, радости и сваког другог добра, свештенство Храма Покрова Пресвете Богородице помолило се данас заједно са бројним ученицима, родитељима и наставницима ваљевских основних и средњих школа. Молебном је началствовао архијерејски намесник први ваљевски, протонамесник Дарко Ђурђевић, уз саслуживање протојереја Владимира Андрића и ђакона Александра Петровића. Поздрављајући сабране у име братства најстаријег градског храма, ђакон Александар Петровић навео је да улога домаћина у данашњој богослужбеној свечаности припада деци, јер у њима Христос обитава у Својој пуноћи.

  • Деца су наша будућност и у њима лежи спасење нашег народа. Свим нашим васпитачима и учитељима бих поручио да у љубави васпитамо нашу децу. У Посланици Ефесцима Светог апостола Павла видимо да модел који он поставља у васпитању деце јесте љубав – спознати ширину и дубину кроз љубав Христову и пуноћу Његове благодати. Пред свима нама је света дужност да нашу децу поучимо и утврдимо у јеванђељским заповестима. Сабрали смо се овде да знања која ћете пружити деци употпунимо молитвом и да знамо да истинско образовање подразумева и духовну вертикалу, коју добијамо кроз Свету Цркву – истакао је ђакон Александар Петровић.

Јеванђељски модел васпитања нам је оставио Свети Сава и на нама је да дарујемо деци оно што им је потребно да би постали добри људи. Дете постаје квалитетан човек заједничким делом родитеља, наставника и свих који учествују у грађењу његове личности, закључио је ђакон Александар Петровић, пожелевши сваког добра од Господа ученицима и просветним радницима.

Поклоне, које је братство храма припремило за ђаке, уручио је директор Ваљевске гимназије Предраг Јевтић.

Ј. Ј.