Беседа Патријарха српског Порфирија на устоличењу Митрополита црногорско-приморског Јоаникија

Високопреосвећени Владико, браћо архијереји, браћо и сестре, сабору наше помесне Цркве, Српске Православне Цркве, и пре тога у Духу Светоме, а и сагласно вољи народа, изабрани сте за Митрополита црногорско-приморског.

То је узвишена и велика служба и велика част, али и велика одговорност, јер долазите на трон Светог Петра Цетињског и многих светитеља Божјих до данас и напослетку после великог оца Цркве, блаженопочившег митрополита Амфилохија, да имамо његову молитву и да Господ њему подари Царство небеско. Наша Црква је Вас изабрала и овим свечаним чином ми нисмо дошли било шта да отмемо, било кога да угрозимо и, не дај Боже, било шта да украдемо. Ми смо дошли да извршимо свети чин Вашега устоличења на место архијереја ове Богом спасаване епархије, а служба архијереја није ништа друго него служба самога Исуса Христа. То значи да сте Ви овде постављени вољом Божјом пре свега да служите свету Литургију, а света Литургија није ништа друго него Царство небеско овде међу нама. Зато и почињемо свету Литургију речима: Благословено Царство Оца и Сина и Светога Духа.

Међутим, већ после самог почетка свете Литургије назначена је и Ваша мисија, јер свака Литургија почиње прозбом, молитвом: У миру Господу се помолимо. За мир целога света Господу се помолимо. А онда безброј пута призивамо мир, мир Божји, на сабрани народ и на читав свет. Благодат и мир Господа нашега Исуса Христа да буде са свима вама! Изговарамо речи: Мир свима! и на крају завршавамо Литургију речима: У миру изиђимо! То је, драги Владико, брате и саслужитељу у Христу, Ваш задатак и Ваша служба, али то је – ја Вас добро познајем – и унутарњи трептај Вашега бића које је стопљено и спојено са Спаситељем наших, распетим и васкрслим Господом, Исусом Христом.

У тешка времена долазите на ово место. Али кад су времена била боља? И зар Вас је неко питао кад ћете се и у ком народу родити и да ли хоћете да дођете на ово место? Све је то промисао Божји. Апостол Павле поручује хришћанима од најранијих времена и нама данас да ма колико да су тешка времена, ма колико да су велика искушења, апостол вели: Довољна вам је благодат Божја. То јест, онда када се он Господу у невољи и у муци обраћао за помоћ, Господ лично њему упућује ријечи: Довољна ти је благодат моја. У слабостима твојим сила Божија се препознаје.

И заиста, ми људи јесмо слаби, али, ја знам, показали и доказали сте до сада да сте јаки, али јаки у Христу, вером јаки, љубављу јаки, јаки управо оним што стоји у Литургији, а то је да проповедате и проносите мир овде у овој светој и распетој земљи, јер мир је овде потребнији него било шта друго. Ваша ће мисија бити, то од Вас Сабор наше Цркве очекује, а и читава Православна Црква, да отупљујете оштрице, да градите мостове, да не питате ко је ко, како се неко изјашњава, ком народу припада, него да служећи Литургију сведочите мир и сваког човека причешћујете, питајући га само за његово име којим је крштен у име Оца и Сина и Светога Духа и по којем га сам живи Господ познаје. Јер у Цркви, Ви то добро знате, не постоје границе, не постоје непријатељства, не постоје поделе, јер Црква је по своме значењу ekklisia – сабор! Она све у себе Христом и у Христу сабира. То је Ваш задатак, али ја знам да ћете бити распети. И зато увек слушајте реч Христову која каже: Кад вас псују, благосиљајте. Кад вас гоне, трпите, када хуле на вас, молите се. И када буду говорили против Вас, када Вас буду гонили и када буду хулили на Вас, увек ћете благосиљати, трпети и молити се за све. То сте чинили до сада и то ћете наставити да чините сигурно уз помоћ Светог Петра Цетињског, уз помоћ Светог Василија Острошког, уз помоћ свих светитеља Божјих пониклих у Црној Гори, уз помоћ молитава Вашег духовног оца, нашег заједничког учитеља, блаженопочившег митрополита Амфилохија.

Нека би Вам Господ дао снагу Његову, трпељивост Његову, снагу да носите бол свога народа, да носите његова распећа, али на крају и да све што буде међу њима супротстављено нека легне на Ваша прса, на Вашу душу, а Ви ћете добро знати да клекнете пред овај ћивот да принесете муку свога народа, сваког човека и свих заједно препустите молитвама Светог Петра Цетињског, а онда он да пусти Господа и благодат Његову да разрешава сваки наш мрак како би онда заживела и реч Његоша, који каже у Горском вијенцуНека се над Црном Гором промијени и развеје мрак. И нека засија светлост, радост и мир овде, на овом месту, мир из овог светог манастира и ове свете обитељи и нека обасја читаву Црну Гору и све људе у њој. Нека сте благословени и нека Вам Господ да снаге. Аксиос!

Извор: спц.рс