Владичанска Литургија и рукоположење у Цркви Вазнесења Господњег у Мионици

Епископ Исихије: Нека милост буде оно што од Господа тражимо!

На празник Свете Петке Римљанке Црква Вазнесења Господњег у Мионици била је домаћин велике молитвене свечаности. По благослову Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија, Светом Архијерејском Литургијом је началствовао Епископ Митрополије аустралијско – новозеландске Г. Силуан, уз саслуживање Владике Исихија и више свештенослужитеља. На Светој Литургији, Владика Силуан у чин свештеника рукоположио је свог клирика, досадашњег ђакона Николу Ковачевића.

Свето јеванђеље седме недеље по Духовима (Мт 9, 27-35) бележи још једно у низу исцељења, која је Господ Христос учинио током Свог живота на земљи. Актери приче, двојица слепих, а мудрих људи, ходају кроз гужву за Господом Христом, траже милост и благодат, верујући да ће им она учинити добро, а тиме уче и нас да милост буде управо оно што од Господа тражимо, део је проповеди Владике Исихија утемељене на овонедељном јеванђељском одломку. Господ их исцељује видевши веру њихову, а они разглашавају то наоколо, упркос наређењу да то не чине, већ да само славе Бога. Убрзо потом доводе Му немог и бесомучног човека, којег такође исцељује и ослобађа демонског утицаја.

  • Овај догађај нас подсећа на речи Светог апостола Павла, које вернима налажу да не угађају себи, него да угађају једни другима. Ни Господ није угађао Себи, већ је примио страдање током читавог живота, посебно последњих дана кад је примио распеће и крсну смрт. Он, Који греха није видео, примио је на себе последице нашег греха и саму смрт да би нас спасао – рекао је Владика Исихије.

На основу сведочанства исцељених, народ схвата да Он то чини Својом влашћу, препознаје Га и прославља. Насупрот народу, стоје фарисеји горди од знања. Они изговарају највећу хулу – хулу на Духа Светога, говорећи да Господ чини чудеса помоћу кнеза демонског. Без обзира на њихов неоспорно исправан живот, истакао је Владика Исихије, они нису могли да узмоле за милост „сина Давидовог“, већ су Га кривили.

  • Најгоре је да дела Божја приписујемо делима злог духа. То је хула која, каже Господ, се неће никоме опростити. Јер, дела која се чине благодаћу Божјом, ако у свом безумљу схватимо без позивања на Духа Светог, чинимо најстрашнију хулу и сами одабирамо да благодат Божју одбијемо. Стога, каже Господ да се то не може опростити, не зато што би Он одбио да опрости, већ зато што онај који тако размишља не може да тражи опроштај – објаснио је ваљевски архијереј, позвавши своју духовну децу да исповедају Бога, траже Његову милост и уздају се у Његову благодат. У закључку излагања, Владика Исихије појаснио је да ако нам се не испуни оно за шта молимо, не значи да Богу није могуће да то уради, већ зато што Он има целокупну слику о ономе што је нама потребно и зна да то можда за нас није добро. Треба имати поверења у Господа и молити се постојано, знати да Он жели да се сви спасу, поука је литургијске проповеди Епископа ваљевског Г. Исихија.

Ј. Ј.

Беседа Епископа ваљевског Г. Исихија