Уметници са Косова и Метохије посетили манастире Лелић и Ћелије

Гости са Косова и Метохији, њих двадесетседморо, окупљених у Дому културе Грачаница, затим глумци Народног позоришта у Приштини са седиштем у Грачаници, глумци Српског позоришта из Гњилана и студенти Факултета драмских уметности у Косовској Митровици, који су бројним садржајима представили своје стваралаштво у Конаку дивчибарске цркве; у недељу 1. августа, на празник Светог Деспота Лазаревића посетили су бисере Епархије ваљевске – манастире Лелић и Ћелије. Њихов домаћин је био протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник ваљевски први.

Уметници са Косова и Метохије нису скривали радост и одушевљење што су имали благослов да се поклоне моштима највећих светитеља наших дана – Светог Николаја Српског и Преподобног Јустина. Занимљиво је да су сви они први пут били у манастиру Лелић, где су молитвено учествовали на Светој Литургији, а потом се детаљније упознали са животом и мисијом лелићког златоуста. Обишли су цркву која је изграђена на темељима његове родне куће, где су уз пратњу фруле, отпевали више духовних песама из Лире Светог Николаја. Добродошлицу и угодан боравак у ваљевском крају пожелео им је отац Георгије, игуман манастира Лелић, који је пренео поздраве и благослове Епископа ваљевског г. Исихија који им је послао на дар иконице Светог Николаја и Преподобног Јустина.

Након боравка у манастиру Лелић, гости из јужне српске покрајине су посетили манастир Ћелије, где су се поклонили моштима Светог Јустина, обишли његов триолтарни, заветни Храм, а потом се окрепили у Конаку манастира, не скривајући радост што су имали прилике да узму благослов од два највећа духовна горостаса.

Марина Марић