Парастос борцима ратова у бившој Југославији

Слика из архиве

Празник Видовдан и ове године био је прилика да се принесу молитве за душе свих бораца, који су пострадали у нажалост бројним ратним сукобима у српској историји. Крај спомен – обележја жртвама оружаних акција деведесетих година на простору бивше Југославије парастос су служили протојереј – ставрофор Радомир Алексић, протонамесник Слободан Алексић и јереј Далибор Чкојић.

Стојећи данас крај овог споменика исто је као да стојимо на Газиместану. Људи за које смо се данас молили борили су се за српске земље попут Лазаревих мученика на Косову пре више од 600 година, рекао је у прота Радомир Алексић.

  • Бранећи отаџбину, бранили су и нас овде. Сећамо се Светог кнеза Лазара, његове и жртве његових мученика, али Косовска битка није престала. Бије се и дан данас, јер Косово није наша историја. Косово је наша садашњост и, по свему судећи, наша будућност. Не смемо да заборавимо све те хероје и мученике као што не смемо да заборавимо све наше борце. Уколико то учинимо, плашим се да ће и Господ нас заборавити у дан Страшног суда – рекао је прота Радомир Алексић, изразивши веровање да, као што се ми молимо за душе бораца, да се тако и они моле за нас како бисмо се угледали на њихову жртву и љубав које су пројавили пострадавши у борбама за слободу.

Ј. Ј.