Видовданска академија у Удружењу „Загрљај“

У част великог српског празника Видовдана, Православна народна хришћанска заједница „Воздвиженије Часног Крста“ и Удружење „Загрљај“ приредили су уметнички програм на летњој позорници Удружења, у оквиру ког су млади уметници принели хвале и молитве Светом кнезу Лазару и мученицима косовским. У преподневним часовима, духовник братства протојереј – ставрофор Милинко Јовић одслужио је помен свим ратницима палим за слободу на Спомен- гробљу из Првог светског рата Новог гробља у Ваљеву.

„Најскупља српска реч“, „света земља“, „колевка у којој је свако дете примило и мајчино млеко и причест“, „место на ком се укрштају земаљско и небеско царство“, „граница двеју Србија“… и много тога још јесте Косово и Метохија. Географски – јужна покрајина Србије, онтолошки – у српском народном бићу печат и завештање. И дан славног војевања Светог кнеза Лазара и његових солдата – Видовдан, дан је сећања на њихову жртву, која  нам је трајање под капом небеском купила и на тежњу ка вечности обавезала. Међу бројнима који су Видовдан славили, величајући херојство предака, били су и Православна народна хришћанска заједница „Воздвиженије Часног Крста“ и Удружење „Загрљај“ приредивши културно – уметнички програм на летњој позорници Удружења у Тешњару.

Указавши у празничној беседи на сличност Великог петка и Видовдана, те осећања која обузимају човека при помисли на оно што се збило у ова два дана, прота Милинко Јовић истакао је да је страдални Видовдан подсетник на све војнике који су страдали у борбама за слободу кроз историју, на све мајке, очеве, сестре и супруге који су их испраћали у бојеве.

  • Свих јунака који су гладни и жедни, у мукама и ранама, умирали по бојиштима се данас сећамо. Неко је давно забележио:“Поколења поколењу, отац сину, а деда унуку већ шест векова причају причу о изгубљеном српском царству на Косову“. Одушевљени гуслари својим струнама опевају јунаштво косовских бесмртника, узносећи их на висину достојну дивљења. Млади пастир крај стада уз своју фрулу оплакује погибију последњег српског цара и његових војвода, са којима је умрла сва слава и величина наша. Већ шест векова српски народ на данашњи дан пали воштанице да светле пред душама косовских мученика, молећи Господа да њихове душе учини светим на небу као што су света и светла њихова дела овде на земљи – поучио је прота Милинко Јовић.

Гуслари и данас опевају Косовски бој. Публику у дворишту „Загрљаја“ одушевио је млади даровити гуслар Стефан Милић. Како се то на фрули чини показао је Раде Обрадовић. Изворне песме са Косова и Метохије маестрално је извео Дечји црквени хор „Хаџи Рувим“ са диригентом Вањом Урошевић. Здравичар Видоје Јевремовић показао је како се кроз ову древну лирску форму чува предање о „грдном судилишту“ српског народа.  Стихове великог српског песника Милана Ракића казивале су Ђурђа Симић и Ивона Продановић. Сабрање је заокружено сплетом игара из Шумадије КУД „Извор“ и благодарјем председнице Удружења „Загрљај“ Лепе Пиргић свима који су дошли да са њима прославе Видовдан.

Ј. Ј.