Прослава храмовне славе у Крчмару

Древна светиња у селу Крчмар, посвећена Преносу моштију Светог Оца Николаја, литургијском свечаношћу прославила је празник свог небеског заштитника. Свету Литургију је служио умировљени парох ваљевски протојереј – ставрофор Гроздан Симић, уз саслуживање свештеника из Ваљева Дејана Трипковића и пароха брежђанског јереја Мирослава Јокића. У празничној проповеди отац Дејан Трипковић позвао је учеснике сабрања да чувају своју парохијску заједницу и  своју породицу – „домаћу Цркву“ у временима разних искушења.

  • Христос је јачи од свега, ма како свет и његова искушења изгледали велики, јер је Христос победио свет. То је показао и Његов угодник Свети Николај Мирликијски, чије су мошти пренете из Мире Ликијске у Бари, услед слабљења вере народа у његовом завичају, а с друге стране, сведочења чуда Божјих у народу Запада – казао је свештеник Дејан Трипковић.

У својој беседи, отац Дејан Трипковић поучио је о лику и делу Епископа тимочког Мелентија Вујића, који је родом из ових крајева и ђак крчмарске основне школе. Епископ Мелентије повукао се и служио у Српској царској лаври манастиру Хиландару, где се и упокојио. Иза њега су остала писана дела да нас подсећају на пут Господњи. Посебно је волео свештенство, а у проповедима је свештенство и народ упућивао да се жртвују једни за друге, рекао је свештеник Трипковић.

Много верника, нарочито деце, приступило је Светој тајни причешћа.

Честитајући славу домаћинима, протојереј – ставрофор Гроздан Симић говорио је о дубоком схватању и проживљавању наше вере, о покајању као свести о сопственој грешности, и жељи човека за променом начина живота. Прота Симић је посебно похвалио председника Црквене општине Крчмар и великог добротвора Ацу Лучића.