Николаји – црквена слава у Причевићу

Сваке године 22.мај, празник Преноса моштију Светог Оца Николаја, у народу познат као „Николаји“, дан је литургијског сабрања парохијана цркве у Причевићу, будући да је управо њему посвећена скоро два века стара црква, заштићено културно добро.

Лета Господњег 2021., Светом Литургијом је началствовао протонамесник Александар Гајић. Са њим су служили гост из Ротердама (Епархија западноевропска)јереј др Јован Билбија, јереј Александар Филиповић и ђакони Јован Новитовић, Бранимир Терзић и Бранко Јовановић. Свој печат свечаности богослужења дао је црквени хор сачињен од парохијана цркве у Причевићу.

Поштовање које Свети Николај има међу овдашњим верним народом могло се видети и по блаженству на лицима свих учесника литургијског сабрања.

У празничном слову јереј Александар Филиповић указао је на величину и значај светитеља, прослављеног бројним чудима и добрим делима.

  • Гладне је нахранио, жедне напојио, морепловце заштитио…. У молитвама акатиста посвећеног светитељу се, поред осталог, каже да „људи нису достојни славити и певати име Николаја, тај чин би требало препустити анђелима…“ То најбоље илуструје о како великом угоднику је реч – казао је отац Александар Филиповић, свештенослужитељ при Храму Светог Нектарија Егинског у Ваљеву.

Након Литургије је начињен литијски опход око храма и пререзани су славски колачи. На позив јереја Радомира Вићентијевића, пароха цркве у Причевићу, прослава празника је настављена у парохијском дому, где су свечари приредили пригодну трпезу. Овогодишњи домаћини славе били су парохијани Драган Крстић и Андрија Грујчић са својим породицама, а од њих је колач за наредну годину преузео Милош Павловић.

Најлепши призор данашње славе била су деца којих је било у великом броју.

                                                                                                             Радован Радивојевић, вероучитељ