Исповест свештенства Архијерејског намесништва првог ваљевског

Пастир је стражар над заједницом која му је поверена

У Храму Покрова Пресвете Богородице свештенство Архијерејског намесништва првог ваљевског приступило је Светој тајни исповести. Литургијом Пређеосвећених дарова је началствовао протојереј – ставрофор Драган Алексић, уз саслуживање више свештенослужитеља. По благослову администратора Епархије ваљевске Епископа шабачког Г. Лаврентија, исповест је обавио игуман Георгије, настојатељ манастира Лелић.

Три основне службе у Старом завету, чије је добијање значило бити изабраник Божји на земљи са посебним печатом и благословом биле су свештеничка, пророчка и царска. Објављивањем истине Новог завета остварује се пуноћа Цркве на којој је Дух Свети и помазани служитељи Божји постају сви хришћани. Сви заједно чине тело Цркве, која је тврђава нашег спасења, рекао је у литургијској беседи протонамесник Дарко Ђурђевић, архијерејски намесник први ваљевски. Тајна свештеничке службе, како нас уче Свети оци, налази се у томе што су они посебни у томе где јесу. Посебно је и важно место на коме они стоје у цркви. Та служба је изнад пророчке и апостолске, служба изнад анђеоске, цитирао је отац Дарко Ђурђевић речи блаженоупокојеног Епископа Атанасија.

  • Место свештеника у сабрању светих није нека привилегија. Не добија се као почаст или награда. Оно је пре свега место служења, место жртве на коме је тешко постојати. Свети оци су ово место описивали као место стражара. Пастир је стражар над заједницом која му је поверена и којој и сам припада. То значи да је ова служба уско повезана са бдењем и бригом над онима који су нам поверени и пред којима предстојимо не као господари вере народне, већ, како каже Свети апостол Павле, „помагачи радости њихове“. Стојимо на месту посебном, али одговорном – истакао је отац Дарко Ђурђевић.

Говорећи о значају Свете тајне исповести и покајања, он је истакао да им треба прибегавати као поновном рођењу у њима онога што треба да буду. Као што је свештеничка служба у томе да друге са муком рађају за живот вечни, исти задатак се односи и на њих сам.

  • Покајањем се препорађамо, наново спремни да стражимо и бдијемо над собом и другима. То чинимо увек, не због тога што су нам греси премали, већ супротно. Греси и нечињења наша су велики да је само једно засигурно веће од њих – милост и љубав Божја. У Светој тајни покајања и исповести не исповедамо само своје грехове, већ и своју веру у Бога, Који је кадар да опрости и обнови нас. После данашње исповести враћамо се на своју службу пастирствовања. Да храбримо и чувамо оне са којима смо једно тело. Да их упозоравамо на опасности, али и показујемо сигуран пут спасења за све нас – закључио је протонамесник Дарко Ђурђевић.

Свету тајну исповести свештенства првог ваљевског намесништва обавио је игуман Георгије, настојатељ манастира Лелић, по благослову Владике Лаврентија. По завршетку исповести уприличен је братски састанак у парохијском дому на коме је свештенство разговарало о разним актуелностима у животу Цркве.

Ј. Ј.