Преносимо: ОТВАРАЊЕ КОЛЕЏА СВЕТОГ САВЕ 2021

„Пута који води у живот…“
Благодарећи Господу, уз подршку целокупне српске заједнице која се ујединила око овог пројекта од виталног значаја за духовно и национално биће наше заједнице у Аустралији и Новом Зеланду, у среду 27. јануара 2021. године, на сам дан када прослављамо Светог Саву, Првог Архиепископа и Просветитеља Српског, отворен је Колеџ Светога Саве.
Свету Архијерејску Литургију, служио је Његово Преосвештенство Епископ Господин Силуан уз саслуживање протојереја-ставрофора Миодрага Перића и Николе Билића, протонамесника Александра Милутиновића и ђакона Милоша.
На Светој Литургији је одговарао хор из цркве Светог кнеза Лазара из Александрије.
У својој беседи Епископ је пожелео срећну славу свима који прослављају Светога Саву на овај дан широм континента и света, нашег апостола, онога који је повео наш народ за духовну руку за Господом Христом, и тиме нас повео путем који води у живот. Ми у Аустралији се данас посебно радујемо јер смо благословени да на данашњи дан служимо Свету Литургију у храму нашега Колеџа, наше прве српске школе на петом континенту, која је посвећена највећем просветитељу и учитељу рода нашег. Ово је историјски тренутак када се показују плодови стрпљивог, заједничког труда и рада многих и у смирењу, радости и љубави Христовој, са Небеском Србијом благодаримо Богу за ову школу где ће наша деца неговати своју веру, где ће неговати и учити свој језик и своје обичаје. Нека ово буде наш нови почетак, новог корачања, храброг корака на петом континенту, ка отварању нових школа и ка постизању циљева који су за добро наше заједнице.
Након Свете Литургије уследиле су молитве за учитељице и ђаке за почетак школске године, као и резање славског колача.
У 14 часова, почела је званична церемонија свечаног отварања уз присуство уваженe Гледис Береџиклијан, Премијеркe Новог Јужног Велса, Епископа Емилијаноса из Грчке Православне Архиепископије, свештенства, уважених званица из политичког врха Новог Јужног Велса, представника амбасаде Србије и Босне и Херцеговине, Кумова Колеџа, родитеља и првих ђака.
Након обраћања Епископа, уследили су говори г. Џефа Њукома, председника удружења независних школа Новог Јужног Велса, уваженог г. Филипа Радока, градоначелника Хорнсбија, да би се на крају обратила и Премијерка која је похвалила овај пројекат Српске заједнице и потом пресекла врпцу и званично отворила Колеџ Светог Саве.
Уследио је обилазак школе и фотографисање са првом генерацијом ђака који су уписали Колеџ.
УСКЛИКНИМО С’ ЉУБАВЉУ СВЕТИТЕЉУ САВИ!

Комад љубави Владике Милутина у храму знања на Петом континенту

Идеја за градњу Колеџа Светог Саве рођена је у време док се о Митрополији аустралијско – новозеландској духовно старао блаженопочивши Епископ ваљевски Милутин. Дубоко прожет светосавским духом од раног детињства, као служитељ најудаљенијег светосавског олтара (2003 – 2006. год.), Владика Милутин желео је да браћа и сестре у Аустралији имају српску школу, у којој би њихови потомци учили о лику и делу Светог Саве и испуњавали аманет оца Српске Цркве и просвете. Приликом посете свом духовном сину Владики Силуану, 29. децембра 2017. године, Владика Милутин обишао је градилиште у сиднејском предграђу Варовилу и благословио неимаре и све који су себе уградили у ово богоугодно дело. Будући да је молитвено пребивао са верним народом Петог континента, душа Владике Милутина део је овог велелепног здања. Желео је да учествује у чину освећења. Та жеља неће бити на земљи остварена, али засигурно ће крај престола Божјег узнети молитве за успех његове мисије и свако добро нашег народа у Аустралији и Новом Зеланду.

Ј. Ј.

ЕПИСКОП СИЛУАН И ЕПИСКОП МИЛУТИН У ПОСЕТИ КОЛЕЏУ СВЕТОГ САВЕ У СИДНЕЈУ