Прослава Богојављења у Епархији ваљевској

 

Празник јављања Тројичног Бога, један од петнаест највећих хришћанских празника, свештенство и верни народ Епархије ваљевске прославили су литургијским сабрањима, литијским шетњама, освећењем Богојављенске водице и полагањем Часног Крста у рекама. Богојављенска свечаност ове године први пут је протекла без Владике Милутина, првог архијереја обновљене Епархије ваљевске, по чијим пастирским поукама верни народ нашег краја овај празник с љубављу памти, а који се Господу преставио 30. марта 2020. године. Такође, услед актуелне епидемиолошке ситуације изостало је традиционално пливање за Часни Крст на реци Градац.

Богојављенска свечаност у Храму Покрова Пресвете Богородице

Благодарје за нови живопис најстаријег градског храма

На данашњи дан лета Господњег 2008. блаженопочивши Епископ ваљевски Г. Милутин благословио је почетак радова на обнови фрескописа у Храму Покрова Пресвете Богородице. Уз Божју помоћ и дарове људи добре воље, ово богоугодно дело је завршено и велика је радост управо у овом великом дану за Цркву Христову упутити благодарје Господу и свима који су себе уградили у фрескопис, остављајући потомцима у аманет ову дивну светињу, рекао је у празничној проповеди старешина Храма Покрова Пресвете Богородице протојереј – ставрофор Зоран Јаковљевић.

Подсетивши на догађај крштења Господа Христа у водама Јордана, чина којим Спаситељ показује Својим примером људима шта им је души на корист, и јављање гласа Оца небеског и Духа Светога у обличју голуба на рамену Христовом, прота Зоран Јаковљевић указао је на значај речи Светог Јована Крститеља:“Покајте се, јер се приближи Царство небеско“. Речи, које и ми данас треба пажљиво да послушамо.

  • И нама Свети Јован упућује данас овај спасоносни позив „Покајте се“. Он тражи да и ми припремимо пут свој. Да очистимо стазе срца свога од рђавих помисли и штетних жеља. Да избацимо све нечасне речи из уста својих, која су нам дата да славимо и хвалимо Бога. Тиме ћемо да приправимо пут да би Господ могао несметано да се усели у душе наше. На тај начин ћемо доживети да у срцу и души осетимо присуство Свете Тројице и духовно доживимо Бојављење – поручио је старешина Покровског храма протојереј – ставрофор Зоран Јаковљевић.

Након Свете Литургије, којом је началствовао протојереј – ставрофор Радомир Алексић, од најстарије градске цркве до Трга Војводе Мишића је уприличена традиционална богојављенска литија. Крај чесме на тргу одслужено је Велико освећење воде, а потом положен Часни Крст са мермерног моста у Колубару.Молитвена поворка се потом вратила у порту храма, одакле су верници понели освећену воду својим домовима.

 

 

Богојављење у саборном храму

Покајмо се и не судимо једни другима!

 

Литургијско сабрање у Храму Васкрсења Христовог предводио је архијерејски заменик Епископа ваљевског, протонамесник Филип Јаковљевић, уз саслуживање братства саборног ваљевског храма. Богојављенско слово произнео је свештеник Дејан Трипковић, поучивши о лепоти вере којој припадамо, предатој нам од светих предака.

„Нема лепше вере од хришћанске“ –  назив је књиге коју су раних осамдесетих година прошлог века написали блаженопочивши Митрополит црногорско – приморски Амфилохије и Епископ будимски Данило. То нам потврђује пример ђакона Авакума, који управо са тим речима поздравља своју мајку, одлазећи на погубљење, и бројни примери мученика за Христа Господа кроз историју, којих се сећамо у данашњем празнику јављања Тројичног Бога. Празнику, који најбоље осликава дубину, ширину и висину наше православне вере, рекао је у свом богојављенском слову у Храму Васкрсења Христовог свештеник Дејан Трипковић.

  • Наша вера је најлепша, не зато што смо ми Срби. Ми Срби нисмо били хришћани, нисмо били православни, нити је иједан народ на планети богомдан да буде хришћански. Али, ми смо имали ту милост Божју да су се у нашем роду појавили људи, који су прихватили Хришћанство, осетили у дубини свог срца покајање и кренули за речима Светог Јована:“Покајте се, јер се приближило Царство небеско“. Ти људи, као што је био Свети Сава, Симеон Мироточиви и сви Немањићи, а пре њих Свети Јован Владимир и други, осетили су шта је лепота хришћанске вере и дубина покајања. Јер, наша вера је најлепша на свету, зато што проповеда покајање за отпуштење грехова. То ниједна вера на свету не проповеда и не верује да је Бог љубав – истакао је отац Дејан Трипковић.

Наша вера проповеда да је Бог постао човек, пострадао на крсту и васкрсао, показавши љубав какву људски ум не може замислити. То показује и данашњи празник који, као и сви наши празници, води  Васкрсењу Христовом – круни свих празника, рекао је свештеник Трипковић.

  • Данашњи празник је величанствен, јер говори о најлепшем плоду људске душе – покајању. Од највећег грешника може да постане највећи праведник. Који год да је човек у нашим очима презрен, одбачен и изгубљен, није изгубљен за Бога и Он је кадар да га подигне. Стога, не судимо једни другима! Молимо се за оне који су у греху да им Дух Свети дотакне срца и покају се за своје грехе. И ми, као народ православни, покајмо се за грехе које смо чинили у историји. Најпре према себи, јер српски народ је највећи грех учинио према себи прихвативши идеологију одрицања Бога. Покајмо се и за грехе према другима и никад не одбацујмо своју веру, најлепшу на свету – закључио је отац Дејан Трипковић, честитајући празник учесницима литургијског сабрања.

Након Свете Литургије уприличено је освећење Богојављенске воде, коју су верници са чесми на платоу храма понели својим кућама.

Ј. Ј.   

 

Богојављење у Подгорини

 

Преносимо: Богојављeње у Обреновцу