Бадње вече у Храму Васкрсења Христовог

Градоначелник Лазар Гојковић у молитви са верним народом

Вечерње богослужење у саборном ваљевском храму служило је свештено братство, на челу са архијерејским замеником протонамесником Филипом Јаковљевићем. Први пут међу молитве које се у оквиру ове службе приносе унета је и посебна јектенија за здравље лекара и свих медицинских прегалаца, који се у доба пандемије вируса корона штедро и посвећено боре за спасење живота и оздрављење свих овом болешћу уневољених. Након вечерње службе освећен је бадњак, који је потом наложен на платоу испред храма. Поучивши о великом историјском догађају какав је Рођење Богомладенца Христа, у празничној проповеди протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Епископа ваљевског, осврнуо се на речи Светог Владике Николаја „да се Христос рађа у пећини, зато што свет представља тамну пећину и Својим рођењем је обасјава.“ Он бива пут, истина и живот. Духовну радост обично нам прекидају бриге и искушење, у шта нас је уверио и период иза нас, препун информација које су нас збуњивале и биле јој препрека, указао је протонамесник Филип Јаковљевић.

  • Били смо смућивани разним инормацијама да нисмо смели рећи да ли се сме долазити у цркву и причешћивати се. Да ли су Црква и причешће болница и лек бесмртности или извор заразе? Сада, када дочекујемо празник Рођења Господа Исуса Христа, да се не смућујемо, него да радост Богомладенца Христа уђе у наше домове, уђе у наша срца и да окове страха збацимо са себе и наставимо да живимо. У сваком дану имамо разлога зашто се треба радовати, а посебно када прослављамо празник Рођења Господа Исуса Христа… Молим вас коленоприклоно да не заборавимо да се радујемо, да живимо и да се ослободимо страха, јер се Господ родио од Пресвете Богородице, живео на земљи, чинио чуда, био разапет од људи, васкрсао, победио грех, смрт и сваку болест – истакао је протонамесник Филип Јаковљевић, позвавши верни народ да једни другима поклоне своје време – најскупљи, а бесплатан дар. Да одвојимо време за своје ближње, као и да не заборавимо своје светосавске корене.

Ове године ватромет  неће сијати на небу изнад града, јер је свештенство Храма Васкрсења средства за набавку ватромета определило за даривање онима којима је најпотребније. У богослужењу у саборном храму учествовао је и градоначелник Ваљева Лазар Гојковић. Поделивши радост са својим суграђанима, први човек Ваљева се потом сусрео са протонамесницима Филипом Јаковљевићем и старешином храма Живојином Кнежевићем. Будући да су и једни и други позвани и призвани на бригу о свеколикој добробити народа који овде живи, размотрили су могућности заједничког чињења, како би у времену које долази овај град и људи у њему на свим пољима живота напредовали.

Ј.Ј.