Бадње вече у Храму Покрова Пресвете Богородице

Поклонимо себе Богу и једни другима!

У знаку свечаности и молитвене топлине Бадње вече је протекло и у најстаријем градском храму. Вечерње богослужење служио је протојереј Владимир Андрић, уз саслуживање ђакона Славка Обрадовића и појање певнице, након чега је освећено и наложено бадње дрво у порти храма. Изостао су традиционални ватромет и послужење, али не и радост на лицима бројних верника. У празничном слову, протонамесник Бранко Чолић као највећу вредност коју може имати свако истакао је породицу, јер је свако од нас управо из породице потекао. Сам Бог, Који је створио човека и читаву творевину, дао нам је родитеље, супружнике, децу, рођаке, пријатеље и комшије да сви заједно изграђујемо себе. Да се приближавамо Њему и будемо уистину Његова породица.

  • Ово тешко време које је иза нас, уз Божју помоћ, показало нам је да је породица заиста једино за шта се вреди у овом свету борити, жртвовати и трпети. За сам празник везани су неки лепи обичаји, који постоје у традицији нашег народа, који нас чине да смо то што јесмо. На овај дан знамо да сви започињемо оно што желимо да чинимо током читаве године. Многи ће узети нешто да прочитају, да науче, започети неки посао… Хајде да започнемо овај дан онако како смо можда заборавили – да поклонимо себе, своје време и своју љубав- рекао је протонамесник Бранко Чолић.

Богомладенац Христос је наш најрођенији и ми смо Његова породица, указао је отац Бранко Чолић, упутивши апел вернима да се никада не понови да Он буде сам на крсту као што је био ове године на Велики петак.

  • Да  будемо ми увек са Њим и као што је обичај да се поклони нешто највредније најрођенијем, да му поклонимо једни друге. Да принесемо и себе Богу и своје ближње. Да имамо веру наду и љубав, да све ово прође. Ако будемо овај дан започели тако што ћемо једни другима и Богу себе поклонити, никада ово више неће доћи – закључио је отац Бранко Чолић своју празничну беседу речима охрабрења, преко потребним свакоме од нас у овим данима страха и искушења.

Ј. Ј.