Помен Митрополиту Амфилохију у ваљевским храмовима

Тачно у 9 часова звона на ваљевским храмовима огласила су се поводом престављења Господу једног од најугледнијих православних архијереја данашњице, Митрополита црногорско – приморског Г. Амфилохија, који је јутрос у 8 и 20 сати преминуо у Клиничком центру Црне Горе. Управо у дану у коме се навршило седам месеци од земаљске кончине брата му у Христу Епископа ваљевског Г. Милутина.

Помен новопрестављеном служитељу светосавског олтара у земљи светих Петровића, који је био део духовног живота ваљевског краја, будући да је управо у манастиру Ћелије стасао крај духовног му оца Преподобног Аве Јустина Ћелијског, је одслужен у Храму Васкрсења Христовог и Храму Покрова Пресвете Богородице.

Митрополит Амфилохије увек је радо долазио у Ваљево на позив Владике Милутина, служио Свете Литургије и пружао драгоцене  духовне поуке овдашњем верном народу. Отишао је Ономе Коме је предано служио током целог земног века. Према расуђивањима људског ума, као и Владика Милутин, прерано. Али, Господња мудрост, бескрајна и савршена, одабрала је час у коме ће ова два дивна угодника увести у вечну радост Небеског царства, а нама на земљи подарити нове молитвенике.

Ј. Ј.