Владичанска Литургија и молебан за ђаке у Храму Васкрсења Христовог

Научимо децу да верују у љубав!

Његово Преосвештенство Епископ шабачки и администратор Епархије ваљевске Г. Лаврентије служио је у тринаесту недељу по Духовима Свету Архијерејску Литургију у Храму Васкрсења Христовог, уз саслуживање свештенства и свештеномонаштва епархија Ваљевске и Шабачке. У наставку Литургије одслужен је молебан за успешан почетак школске године, а братство саборног храма даривало је пакетићима бројне малишане.

Заблагодаривши свима који су данас принели молитве за ђаке, Владика Лаврентије узмолио је Господа да ученике награди мудрошћу, кротошћу, здрављем и добротом.

  • Нека Господ сва наша поколења упути путем Светог Саве и путем највећих синова од Светог Саве до данас. Хвала вам што сте дошли да се заједнички помолимо и захвалимо Богу за много штошта. Пре свега за лепо време што нам је дао. Видите како је украсио небо и ово сунце и све што нас гледа и топло јеванђељски љуби… Нека вам благослови дела руку ваших и све ваше у домовима, који нису могли данас да дођу! Нека вам Бог буде сапутник, а Свети Сава тумач пред живим небесима у све дане вашег живота – благослов је Владике Лаврентија упућен најмлађим Светосавцима да успешно савладају ђачке изазове.

У литургијској проповеди свештеник Дејан Трипковић указао је на значај образовања у формирању човекове личности. Поткрепивши примером Митрополита београдског Михаила Јовановића (1826- 1898), школованог у Кијевској духовној академији у времену тешком за српски народ, а вођеног љубављу према Богу, отаџбини и свом роду, отац Дејан Трипковић истакао је да бити образован значи бити по образу Божјем.

  • Школовати се не значи само стицати знање. Знања постоје и у рачунарима који су безосећајне кутије. Дакле, не треба само стицати информације, већ и врлине, живети по хришћанским врлинама. Пре Другог светског рата ђаци су полагали заклетву у којој се каже да ће бити добри другари, честити људи, да ће чувати природу и да неће чинити ништа што није пристојно за једног човека – хришћанина. Данас би, као родитељи, свештеници и учитељи, управо тако требало да васпитавамо децу – да на првом месту буду људи, како је говорио Патријарх Павле. Да сачувају образ Божји у себи. Да буду искрени и верују у највећу врлину која постоји на овом свету, а то је љубав – нагласио је свештеник Дејан Трипковић.

Посебну лепоту данашњем богослужењу дало је учешће великог броја деце, која су примила Свету тајну причешћа и са великом пажњом приступила молитви за успешну школску годину. Свештено братство ваљевског саборног храма уручило им је пакетиће сачињене од књига, свезака и слаткиша.

Ј. Ј.