Преображењска светковина у манастиру Лелић

У Светом причешћу се открива светлост Преображења

Преображење Господње у манастиру Лелић традиционално је протекло у великој молитвеној свечаности, јер управо на овај Господњи празник далеке 1929. освећена је манастирска црква, задужбина Светог Владике Николаја и његовог оца Драгомира. Светом Литургијом је началствовао игуман лелићки Георгије, уз саслуживање архијерејског заменика Епископа ваљевског протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника првог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића, више свештенослужитеља из Ваљева, као и директора Патријаршијске управне канцеларије протојереја – ставрофора Стојадина Павловића и протођакона Милана Ковачевића, професора Богословије „Свети Сава“ у Београду.

Многи важни догађаји из живота Господа Христа десили су се на гори. Најчувенија Му беседа, која садржи блаженства, речи утехе и закона преко којих добијамо Царство небеско, изговорена је на гори. Господ се на гори преобразио и у слави засијао пред ученицима, на Голготи принео Себе за живот целога света, на крсту разапео грехове човечанства, беседио је на преображењској Литургији протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Епископа ваљевског.

Данашњи дан посвећен је догађају у коме је Господ Христос на гори Тавор својим ученицима Петру, Јовану и Јакову показао Себе у светлости у мери у којој су они могли да приме. Лице му је постало сјајно као сунце, а хаљине беле као светлост. Оно лице, које ће ускоро бити обливено крвљу, са трновим венцем и хаљине које ће разделити коцком, учи нас Свето јеванђеље.

  • Један је стари песник рекао:“Шта ми вреди што је Архангел Гаврило донео благе вести Богородици, ако ја те речи нисам чуо?“Тако можемо рећи:“Шта нам значи да се Христос преобразио, ако ми то не видимо и нисмо чули?“ Да ли заиста ми данас не можемо да видимо нетварну таворску светлост? Данас ће многи од вас приступити Светој тајни причешћа. Управо у њој се открива преображењска нетварна светлост Божја. То се не даје нужно, јер ми често окрећемо главу од те светлости према својим свакодневним бригама и мислимо да су једине светлости она коју сунце даје и коју ватра и струја производе. Али, данас можете сви бити сведоци да се у Светом причешћу крије ова светлост – истакао је протонамесник Филип Јаковљевић.

Та светлост, указао је он, може нам остати скривена ако недостојно приступамо причешћу. Најбитнија припрема за Свето причешће јесте измирење са ближњима, јер ова светлост често може да буде и огањ који спаљује недостојне. Трудимо се да се достојно причешћујемо, поручио је отац Филип Јаковљевић.

Ове године први пут Света Литургија је служена у летњем олтару, којег је са благословом блаженопочившег Епископа ваљевског Г. Милутина, а уз помоћ људи добре воље саградио игуман Георгије, старешина манастира Лелић. По Светој Литургији преломљен је славски колач и освећено грожђе, како је обичај на овај велики празник. У име братства Лелића, игуман Георгије упутио је благодарје свима који су помогли градњу летњег олтара, којој су нарочито допринели Милорад Пеjић из Београда, Црквена заједница у Цириху, Ваљевац Саша Павловић и неимар из Лелића Милован Давидовић.

У складу са мерама стручњака за сузбијање епидемије, у порти манастира гости су пригодно послужени.

Ј. Ј.